Stad organiseert culinair festival Smaakmeesters op 1 en 2 oktober

Stad organiseert culinair festival Smaakmeesters op 1 en 2 oktober

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober organiseert stad Antwerpen de achtste editie van het culinair festival Smaakmeesters, in verschillende delen van de stad. Een honderdtal Antwerpse horeca- en speciaalzaken laten bezoekers een heel weekend proeven van hun meesterschap en de binnenstad zal opnieuw gevuld zijn met leuke culinaire animaties, zoals kookdemonstraties, culinaire wandelingen en blind tastings. Nieuw dit jaar zijn de fotospeurtocht, een culinaire schildersmarkt voor het KMSKA, een expo in het M HKA en speciaal voor de gelegenheid draait cinema Cartoon’s culinaire films.

Ook dit jaar weer zorgen meer dan 100 horeca- en speciaalzaken voor een gevarieerd en uitgebreid aanbod, van typisch Vlaamse gerechten tot exotische lekkernijen, van koffies tot cocktails. Brasseries en restaurants, koffiebars, wijn- en cocktailbars, bakkers en patissiers, chocolatiers, ijssalons en tearooms doen allemaal mee, ondanks het nijpend personeelstekort in de horeca en de extra inspanningen die dit van hen vraagt. Een weekend lang serveren ze proevertjes en suggesties in hun zaak. Behalve in het centrum van de stad kunnen foodies ook terecht op het Eilandje en op het Zuid.

Op zaterdag 1 oktober om 14.00 uur neemt schepen voor middenstand en toerisme Koen Kennis deel aan de workshop pizza’s bakken op de Groenplaats. De pers is van harte welkom om dit moment mee te maken.

Schepen voor middenstand en toerisme Koen Kennis: “Smaakmeesters is voor de culinaire festivals in Vlaanderen wat Tomorrowland voor de muziekfestivals is: het pioniert en vernieuwt, het zet de toon, het brengt het beste van het beste, en … je kan er sterren zien. Onze chefs zijn prima ambassadeurs voor de stad, we mogen niet onderschatten wat zij voor het imago van Antwerpen doen.”

Kookdemonstraties, blind tastings en culinaire wandelingen

Een tiental Smaakmeesters geeft op zaterdag en zondag gratis kookdemonstraties op de Groenplaats, waar bezoekers ook het infopunt van dit festival vinden. De chef-koks delen hun bereidingen in kleine porties aan de toeschouwers uit. 

Gevestigde waarde Sir Anthony Van Dyck biedt opnieuw blind tastings aan, waarbij deelnemers in een volledig verduisterd pop-uprestaurant proeven van heerlijke hapjes, in de schaduw van het MAS. 

Nog een blijver zijn de culinaire wandelingen in verschillende delen van de stad, waarbij twee ervaren gidsen elke dag mensen rondleiden en passeren langs verschillende deelnemende horeca- en speciaalzaken.

Nieuw dit jaar

  • Bezoekers die liever op eigen houtje wandelen, kunnen zelf een heuse fotospeurtocht ondernemen. De speurtocht, terug te vinden in de brochure van Smaakmeesters, situeert zich op het Zuid en is gemaakt voor jong en oud. 
  • Op het Zuid houden de artistieke standhouders van Lambermontmartre op zondag 2 oktober een speciale Smaakmeesterseditie van hun gekende schildersmarkt, met de beste foodschilders, vlak vóór het dan pas geopende KMSKA.
  • In de serre van het M HKA stellen Sint-Lucas studente Susanna Buonocore, haar getalenteerde moeder Malvina en Scoby Club tentoon. Bezoekers ontdekken hier hoe je met kurkuma, avocado of biet niet enkel heerlijk kan koken, maar ook textiel kan kleuren aan de hand van verschillende technieken. 
  • Filmliefhebbers kunnen in het centrum van de stad terecht bij cinema Cartoon’s, waar ze speciaal voor de gelegenheid enkele films programmeren in het teken van gastronomie.

Meer info en het volledige programma is terug te vinden op www.smaakmeesters.be.

Smaakmeesters Deluxe

Stad Antwerpen organiseert op zondag 2 oktober Smaakmeesters Deluxe, een exclusief evenement met beperkte plaatsen, waarbij topchef Dennis Broeckx de gasten een heerlijk driegangenmenu aanbiedt in de unieke setting van Opera Antwerpen. Deelnemers krijgen ook een exclusieve tour backstage in het operagebouw. 

Geïnteresseerden kunnen hier meer info vinden en een tafel boeken.

Winkelzondag en andere activiteiten

Ook dit jaar valt Smaakmeesters samen met de maandelijkse winkelzondag, het Weekend van de Klant en Antwerp Fashion Weekend. De stad verwacht dan ook een gezellige drukte tijdens dit eerste weekend van oktober.

Gratis vervoer

Tijdens het ganse weekend kan je gratis pendelen binnen het centrum van Antwerpen. Er worden elektrische tuktuk’s en poppy deelsteps voorzien, waarmee de stad haar bezoekers wil stimuleren om zich duurzaam te verplaatsen.


In de mediagalerij vindt u extra beeldmateriaal van Smaakmeesters. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Via deze link vindt u de aftermovie van Smaakmeesters 2021.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis

Copyright headerbeeld: Jonathan Ramael

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.