Stad opent eerste toegankelijk speelbos Hof De Bist in Ekeren
Op zaterdag 9 december opende stad Antwerpen het eerste toegankelijk speelbos in park Hof De Bist in Ekeren. Dit stuk speelnatuur van 17.500 m² bevat toegankelijke speelelementen en infrastructuur zodat ook kinderen met een beperking zorgeloos kunnen spelen en ontdekken. De stad zet zo in op meer en toegankelijke speelnatuur in Antwerpen, zodat ook kinderen met een beperking maximaal kunnen deelnemen aan de samenleving. Deze actie kadert binnen het toegankelijkheidsplan dat begin 2022 werd gelanceerd.
Hof De Bist is het eerste toegankelijk speelbos in de stad Antwerpen en is 17.500 m² groot. Dit stuk speelnatuur bevat toegankelijke speelelementen en infrastructuur en maakt deel uit van park Hof De Bist in Ekeren, dat na onderzoek de meest geschikte plek bleek. Er waren hier verschillende gunstige randvoorwaarden aanwezig: parking met parkeerplaatsen voor personen met een handicap, brede fietsenstalling, brede en effen paden richting het speelbos, toegankelijk sanitair in de nabijheid, ...
Schepen voor gelijke kansen Karim Bachar: “We zijn als stad erg trots op dit eerste speelbos dat volledig toegankelijk is. Want alle kinderen en ouders moeten kunnen spelen in onze stad. Dit is enorm belangrijk voor iedereen met een beperking, maar bijvoorbeeld ook voor gezinnen die met de kinderwagen onderweg zijn, of grootouders die slecht te been zijn. Dankzij deze aanpassingen kan iedereen onbeperkt genieten van het speelbos.”
Toegankelijk en inclusief
Kinderen met en zonder beperking kunnen in speelbos Hof De Bist op avontuur trekken, zich vuil maken of tot rust komen via een van de uitgewerkte toegankelijke activiteiten. Op een infobord bij de ingang van het speelbos kunnen bezoekers de uitleg over de spelletjes lezen, of de QR-code scannen om de info online te lezen of te beluisteren via audiodescriptie. Binnenkort komt er online ook een visueel stappenplan, waardoor kinderen en begeleiders hun bezoek aan het speelbos maximaal kunnen voorbereiden. Die info wordt binnenkort ook beschikbaar via een filmpje in Vlaamse gebarentaal.
Bezoekers kunnen de speelzones bereiken via een breed effen pad, dat ook toegankelijk is voor kinderen in een rolstoel. De speelconstructies en -activiteiten zijn zo toegankelijk mogelijk gemaakt voor alle kinderen. Er zijn onder andere constructies van wilgentakken, tipi’s uit takken, een rustbank en tafeltjes van verschillende hoogte.
Toegankelijke speelterreinen
Een speelterrein kan pas integraal toegankelijk genoemd worden als het voldoet aan enkele voorwaarden. De stad houdt dan ook zoveel mogelijk rekening met die vereisten bij het (ver)bouwen van speelterreinen. De Robinsontuin op Linkeroever was het eerste toegankelijke speelterrein in Antwerpen. Ook bij de heraanleg van de speelterreinen in het Nachtegalenpark en Steytelinckpark ging er extra aandacht naar die vereisten voor toegankelijkheid.
De komende jaren engageert stad Antwerpen zich in samenwerking met de districten verder om in elk district een integraal toegankelijk speelterrein te realiseren.
Toegankelijkheidsplan
In 2022 deed stad Antwerpen een bevraging bij personen met een beperking en bij de eigen diensten, om een beter zicht krijgen op de noden en knelpunten wat betreft toegankelijkheid in Antwerpen. Op basis daarvan schreef de stad een plan met concrete acties. Dit gebeurde in samenwerking met Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen. Een van de acties uit het plan was het toegankelijk maken van speelbos Hof De Bist in Ekeren.
Bij aanvang van het project werd het bestaande speelbos en de parkomgeving gescreend door Inter. De stad organiseerde in aanwezigheid van schepen Bachar ook een ervaringsbezoek voor kinderen met een beperking in samenwerking met de organisatie Heder en onder leiding van Goodplanet. Op basis van de feedback werd een plan van aanpak uitgewerkt. Het afgewerkte speelbos werd dan opnieuw getest op toegankelijkheid en speelkwaliteit door kinderen en jongeren met en zonder beperking.
Toegankelijke stad
Op de website www.toegankelijkantwerpen.be bundelt de stad alle toegankelijkheidsinformatie voor Antwerpenaren en bezoekers met en zonder beperking, gaande van beleid tot aanbod en dienstverlening. Er is informatie te vinden over praktische zaken zoals het gedifferentieerd lees- en luisteraanbod van de Antwerpse bibliotheken, het aanbod aan taxicheques of de locaties en openingsuren van het toegankelijk publiek sanitair. Daarnaast vinden bezoekers er ook tips en tricks over het toegankelijker maken van een woning of hoe de stad de toegankelijkheid wil verbeteren in samenwerking met experten en ervaringsdeskundigen. De komende maanden en jaren wil de stad de toegankelijkheidsinformatie online verder uitbreiden.
In de mediagalerij vindt u het nodige beeldmateriaal. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.
Karim Bachar
Jeroen Visser
Copyright headerbeeld: Dries Luyten