Skip to Content
Stad opent drie nieuwe buurtparkings

Stad opent drie nieuwe buurtparkings

Het aantal buurtparkings in Antwerpen blijft toenemen. Op 1 februari opent de stad 3 nieuwe buurtparkings: één voor auto’s in de Borrewaterstraat (Merksem), twee voor fietsen in de Driekoningenstraat (Berchem) en in de Koningin Elisabethlei (Antwerpen). Daarnaast wordt de bestaande buurtparking in de Michel de Braeystraat uitgebreid met extra autostaanplaatsen.

Buurtparkeren is een van de initiatieven waarmee stad Antwerpen de parkeerdruk op straat wil verminderen. Bewoners kunnen aan een voordelig tarief een parkeerplaats huren voor hun auto, motor of (bak)fiets. Enkele parkings laten ook werknemers of eigenaars van omliggende winkels of bedrijven toe.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Dankzij buurtparkings vermindert het zoekverkeer van auto’s, en zijn er minder rondslingerende fietsen op de straten en pleinen. Het is ook een geschikte en veilige oplossing voor mensen die hun fiets(en) niet thuis kunnen stallen wegens plaatsgebrek.”

127 extra plaatsen

Op 1 februari 2022 openen er 3 nieuwe buurtparkings:

  • in de Borrewaterstraat 6/8, 2170 Merksem: 12 deeltijdse autostaanplaatsen in de bovengrondse parking van Lidl;
  • in de Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen: 18 fietstaanplaatsen en 3 bakfietsstaanplaatsen in de ondergrondse parking van het Provinciehuis;
  • in de Driekoningenstraat 88, 2600 Berchem: 68 fietsstaanplaatsen en 6 bakfietsstaanplaatsen.

Daarnaast wordt de buurtparking in de Michel de Braeystraat 55, 2000 Antwerpen vanaf 1 februari uitgebreid met 20 voltijdse autostaanplaatsen. In totaal creëert de stad op 1 februari dus bijkomend 32 parkeerplaatsen en 95 fietsstaanplaatsen in buurtparkings.

Tarieven buurtparkeren

Voor meer informatie over de buurtparkings in Antwerpen en de geldende tarieven kan je terecht op deze pagina.

Gebruikers die op voorhand hun parkeervergunning voor bewoners inleveren, ontvangen een subsidie van 20 euro per maand. Voor de buurtparking in de Michel de Braeystraat kan geen subsidie worden aangevraagd.

Wie een plaats wil huren, kan contact opnemen via [email protected]. Aanvragen worden behandeld in volgorde van ontvangst.

Meer dan 2.500 buurtparkeerplaatsen in 77 buurtparkings

Inmiddels zorgde de stad ook in heel wat andere wijken voor buurtparkings. Vanaf februari zijn er in totaal 2.543 buurtparkeerplaatsen waarvan 1.281 voor auto’s, 1.210 voor fietsen en 52 voor motors. In totaal zijn er 77 buurtparkings waarvan 25 fietstrommels en 52 parkings voor auto, fiets of motor.

De stad blijft actief zoeken naar plaatsen of panden voor buurtparkings. Alle informatie over buurtparkings is terug te vinden op www.antwerpen.be/buurtparking.


Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis

Copyright headerbeeld:  Walter Saenen

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.