Stad ontvangt wielrenster Belle de Gast in kader van Pedaling for Peace

Stad Antwerpen ontvangt op vrijdag 18 november de Utrechtse wielrenster Belle de Gast, die op 18 en 19 november van het Nederlandse Doorn, via Antwerpen, naar Ieper fietst. Met ‘Pedaling for Peace’ wordt, een week na de jaarlijkse herdenking van de wapenstilstand in 1918, de vrijheid gevierd en worden drie historische plekken met elkaar verbonden. Belle fietst, na 104 jaar, terug naar de streek van het voormalige front. Met deze fietstocht verbindt zij sport met cultuur en vraagt ze aandacht voor vrede, vrijheid en gelijkheid, als fundamentele waarden en universele rechten voor elk individu en iedere maatschappij. Belle benadrukt hiermee ook de betekenis van de fiets voor mobiliteit, gezondheid en emancipatie.

Persuitnodiging

De fietstocht ‘Pedaling for Peace’ start op vrijdag 18 november in het paviljoen van Museum Huis Doorn, en na tussenstops in Asperen, Willemstad en Bergen op Zoom komt Belle de Gast in Antwerpen aan. In het Antwerpse stadhuis zal zij om 16.30 uur ontvangen worden door een fietspeloton en Antwerps schepen voor sport Peter Wouters. De pers is hiervoor van harte welkom.

De volgende dag gaat de route verder richting Ieper, waar Belle ‘s avonds een krans bij de Menenpoort zal leggen. Iedere avond wordt hier om 20.00 uur de Last Post geblazen waarmee wordt stilgestaan bij de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Op verschillende plekken langs de route worden Eerste Wereldoorlog monumenten en gedenkplekken in Nederland en Vlaanderen bezocht.

Belle wil met haar fietstocht stilstaan bij het belang van vrede en gelijkwaardigheid.

Belle de Gast: "Verandering begint bij jezelf. Ik wil van betekenis zijn en de aandacht vestigen op een hoopvolle toekomst.”

Doorn – Antwerpen – Ieper

Ieper, Doorn en Antwerpen zijn belangrijke plaatsen van herinnering voor die Eerste Wereldoorlog. Doorn was tussen 1919 en 1941 het ballingsoord van de Duitse ex-keizer Wilhelm II, een van de hoofdrolspelers uit die oorlog.

Antwerpen kreeg het bij het begin van de Eerste Wereldoorlog zwaar te verduren, door luchtbombardementen van zeppelins. Na het beleg van Antwerpen in oktober 1914 vluchtten bijna 1 miljoen Belgen naar Nederland.

Ieper was na vier jaar strijd compleet verwoest en moest helemaal opnieuw worden opgebouwd. De fietstocht symboliseert de verbinding en samenwerking tussen de plaatsen van herinnering.

Belle de Gast

Belle de Gast beëindigde dit jaar haar professionele wielerloopbaan, na een mooie en succesvolle carrière. Ook na haar jaren in de topsport blijft zij zich inzetten voor het verbinden van cultuur en sport. Zo wil ze tonen welke betekenis de fiets kan spelen bij het aankaarten van maatschappelijke problemen op het vlak van gezondheid, mobiliteit, emancipatie en integratie.

Samenwerking

Museum Huis Doorn ondersteunt deze fietstocht in samenwerking met het Vredescentrum Antwerpen en In Flanders Fields Museum te Ieper.

Kijk hier voor meer informatie en de route.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Story image
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.