Stad ondersteunt Vakantiepraat-initiatieven voor taalontwikkeling

Stad ondersteunt Vakantiepraat-initiatieven voor taalontwikkeling

Stad Antwerpen roept organisaties op om tijdens de schoolvakanties Vakantiepraat-initiatieven op te zetten, die gericht zijn op de taalontwikkeling bij anderstalige leerlingen. Dit doet ze omdat kinderen en jongeren die in een anderstalig gezin opgroeien, tijdens schoolvakanties soms weinig of niet in contact komen met de Nederlandse taal. Vooral voor jonge nieuwkomers, die de Nederlandse taal nog niet goed machtig zijn, kan dit een groot effect hebben op de ontwikkelingskansen van het Nederlands. Organisatoren kunnen zich nog tot 30 april kandidaat stellen.

Vakantiepraat

De stad wil alle kinderen en jongeren maximale ontwikkelingskansen bieden op verschillende vlakken. Om ook anderstalige kinderen en jongeren alle kansen te bieden, is er een aanbod nodig om hun talige competenties te oefenen en te ontwikkelen. Daarom ondersteunt stad Antwerpen Vakantiepraat-initiatieven, waarbij anderstalige kinderen en jongeren formeel en informeel werken rond de Nederlandse taal via georganiseerde vrijetijdsactiviteiten in groep. Ze krijgen de fysieke en mentale ruimte om zichzelf te zijn, te experimenteren en te groeien.

Schepen voor jeugd Jinnih Beels: “Een taal leren doe je niet alleen op school, maar ook door ze daarnaast voldoende en in verschillende settings te gebruiken. Daarom willen we kinderen en jongeren ook in hun vrije tijd voldoende én laagdrempelige taaloefenkansen bieden, door in te zetten op Vakantiepraat-initiatieven.”

De stad zet samen met verschillende organisaties in op taalverrijking en op het wegwerken van taaldrempels om zo participatie te verhogen. De organisatoren zorgen voor een taalrijke omgeving en de initiatieven hebben als doelstelling de aansluiting van die kinderen en jongeren op het reguliere leerplichtonderwijs en op het reguliere vrijetijdsaanbod te vergemakkelijken.

Om deze initiatieven zo laagdrempelig mogelijk te maken is het aanbod gratis. Tegelijkertijd verhoogt de stad de ondersteuning voor de organisatoren naar 22,50 euro per deelnemer per week.

Oproep organisatoren

Geïnteresseerde organisatoren kunnen hun aanvraag indienen voor 30 april, via de verenigingendatabank. Op 9 mei zal er een startvergadering plaatsvinden, de praktische informatie hiervoor volgt later.

Meer info en het reglement zijn te vinden op deze pagina: https://www.antwerpen.be/info/620283aa265c11949905562a/vakantiepraat-zomerscholen-nederlands-2022

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Nel Aerts Woordvoerder schepen Jinnih Beels

Copyright headerbeeld: stad Antwerpen

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.