Stad maakt voor nieuw M HKA ruimtelijk uitvoeringsplan op

Stad Antwerpen maakt een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op voor de nieuwbouw van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA). Het college keurde de proces- en startnota voor dit RUP goed.

Zoals reeds bekend willen de Vlaamse Gemeenschap, M HKA en stad Antwerpen op de site Hof van Beroep op het Zuid een nieuw M HKA realiseren. De nieuwbouw zal zich in hoogte en vorm onderscheiden van zijn omgeving. Gezien het huidige RUP Binnenstad de ambities van een dergelijk nieuw museumgebouw niet toelaat, stelt de stad een specifiek ruimtelijk uitvoeringsplan op voor het museumproject.

Schepen voor ruimtelijke ordening Annick De Ridder: “Het nieuwe M HKA aan de Gedempte Zuiderdokken - die zelf ook aan een nieuw leven beginnen - is een ambitieus stadsproject. Het zal een architecturale eyecatcher voor de hele stad worden en een open, uitnodigend en toegankelijk gebouw voor een breed publiek. Dat is de ambitie die zowel M HKA, de Vlaamse Gemeenschap als stad Antwerpen koesteren en waarvoor we nu de RUP-procedure opstarten.”

Plangebied

Het plangebied is de locatie van het huidige hof van beroep en arbeidshof, gelegen tussen de De Gerlachekaai, Waalsekaai, IJzerenpoortkaai en Visserskaai.

De site vormt een scharnierpunt tussen twee belangrijke stedelijke ruimtes die beiden in ontwikkeling zijn: de Scheldekaaien en de Gedempte Zuiderdokken.

Met dit plangebied wordt de culturele kern op het Antwerpse Zuid versterkt, met in de dichte en iets ruimere omgeving heel wat culturele instellingen: het Fotomuseum, het Zuiderpershuis, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en het Modemuseum.

RUP M HKA

Het RUP M HKA heeft als doel een robuust architecturaal, beeldbepalend museumgebouw toe te laten, dat zich in hoogte onderscheidt van zijn omgeving. Met de invoering van dit RUP zullen er bijkomende bouwmogelijkheden komen voor maatschappelijke functies, zoals cultuur, vrijetijdsvoorzieningen, dienstverlening of onderwijs. Daarnaast worden ondersteunende functies mogelijk, zoals restaurant, café en/of kleinschalige detailhandel.

Volgende stappen

De opmaak van de RUP startte met de opmaak van een proces- en startnota, die werd goedgekeurd door het college. De volgende stap is de terinzagelegging van deze nota, zodat iedereen hem kan inkijken en er desgewenst op kan reageren. De nota komt digitaal beschikbaar op 7 februari 2022 op www.antwerpen.be. Verder komt er ook een fysiek infomoment, op 14 februari in het Zuiderpershuis. Begin februari krijgen buurtbewoners hierover een infobrief en komt de praktische informatie op www.antwerpenmorgen.be/mhka.

De ambitie is om tegen het najaar 2023 een definitief ontwerp voor het ruimtelijk uitvoeringsplan te hebben. Rekening houdend met het RUP zal de Vlaamse Gemeenschap in 2022 de procedure opstarten voor de aanstelling van een ontwerper.

Alle informatie over het nieuwe M HKA is te vinden op www.antwerpenmorgen.be/mhka.

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.