Stad maakt extra middelen vrij voor projecten AAP vzw

Sensibilisering kinderen over verantwoord huisdiereigenaarschap en dierengedrag via Kwispels in de Klas

Stad Antwerpen maakte in de aanpassing van de meerjarenplanning, die ze eind oktober voorstelde, extra middelen vrij voor de ondersteuning van AAP (Animal Assisted Projects) vzw. Die organisatie zet via verschillende initiatieven in op het welzijn van mens en dier door hen dichter bij elkaar te brengen. Een van die projecten is 'Kwispels in de Klas', waarbij ze met een hond op klasbezoek gaan en leerlingen zo informeren over verantwoord huisdiereigenaarschap en dierengedrag. De extra stedelijke steun komt er naar aanleiding van de stijgende vraag naar deze boeiende workshops.

Stad Antwerpen maakt extra financiële middelen vrij voor de ondersteuning van AAP vzw, een organisatie die via verschillende initiatieven inzet op het welzijn van mens en dier door hen dichter bij elkaar te brengen. Zo matchen ze dieren aan een enthousiast plusbaasje in de buurt, delen ze expertise rond dierenwelzijn in vormingen en workshops, en leiden ze baasjes en hun huisdier op om op knuffelbezoek te gaan bij woonzorgcentra of therapeutische centra.

Een van de projecten die AAP vzw dankzij de stedelijke steun nu nog verder kan uitbreiden is 'Kwispels in de Klas'.

Schepen voor dierenwelzijn Els van Doesburg: "We werken met AAP vzw samen in heel wat verschillende projecten. Het mooie van hun werking is voor mij ook de aandacht die zij besteden aan de meest kwetsbaren. Denk aan bezoeken in woonzorgcentra of dit klasbezoek op een school in het bijzonder onderwijs. Het is hartverwarmend om te zien hoe een dier emoties kan losmaken en er op die manier een unieke connectie ontstaat tussen mens en dier."

Kwispels in de Klas

Kwispels in de Klas is een project in samenwerking met de stad waarbij AAP vzw tijdens klasbezoeken een hond meeneemt en leerlingen laat kennismaken met de aaibare assistent. De kinderen leren zo bij over verantwoord huisdiereigenaarschap en dierengedrag. Een fijn initiatief, zowel voor echte dierenvrienden als voor bange leerlingen. ​

Tijdens het klasbezoek leren kinderen alles over de viervoetige vrienden: de knappe dingen die ze kunnen doen, alles wat ze nodig hebben om gelukkig te zijn, en hoe je kunt zien hoe een hond zich voelt. Ze oefenen in een veilige en ongedwongen setting om op een fijne manier contact te maken met de hond, en leren hoe ze kunnen omgaan met honden die zich agressief gedragen.

Het doel van deze workshop is om enerzijds kinderen al vroeg te leren wat er allemaal bij het houden van een huisdier komt kijken en anderzijds het indijken van bijtincidenten door kinderen te leren hoe ze het best op een hond reageren.

Samenwerking stad en AAP vzw

De stad zorgde er met financiële ondersteuning voor dat de workshops van Kwispels in de Klas gratis zijn voor Antwerpse scholen. Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar workshops, 133 aanvragen alleen al dit schooljaar, maakt de stad extra middelen vrij. Zo kunnen er extra Antwerpse leerlingen van deze workshop genieten. 

De samenwerking tussen stad Antwerpen en AAP vzw werd vastgelegd in een afsprakennota, die nu ook is goedgekeurd door het college. De stad maakt in 2024 en 2025 in totaal 130.000 euro aan middelen vrij, waarmee AAP vzw projecten kan blijven opzetten.

Een van de actiepunten die is vastgelegd binnen de samenwerking is de inzet op sensibiliseringsacties rond diergerelateerde thema's, waarbij AAP vzw zich engageert om Antwerpenaars te informeren over verantwoord huisdiereigenaarschap en dierengedrag. Zo blijft stad Antwerpen inzetten op een samenleving waar er aandacht is voor het welzijn van mens én dier, zodat die in harmonie kunnen samenleven.

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Ellen Van Orshaegen Woordvoerder schepen Els van Doesburg
Samenleven & Welzijn Jeugd & Onderwijs
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.