Stad maait minder voor meer biodiversiteit
Stad Antwerpen lanceert de tweede editie van het project ‘gewild gras’, waarbij ze het gras en de kruidlaag in de parken en de bermen minder maait tijdens de lente- en zomermaanden. Zo krijgen kruidachtige planten en grassen alle kansen om te bloeien en ontstaan er graslanden en bermen met een grote biodiversiteit.
De stad maait, daar waar mogelijk, het gras slechts één of twee keer per jaar. Voor het gras dat zo wilder en weelderiger groeit, vorig jaar 40 % van de door de stad beheerde grassen, gebruikt de stad het begrip 'gewild gras'.
Dit jaar wil de stad 50 % van alle gras, goed voor zo’n 280 hectares of 420 voetbalvelden, als gewild gras beheren. Niet enkel in de bermen, ook in de Antwerpse parken wordt nu al minder gemaaid, binnen afgebakende zones.
Maai Mei Niet
Deze manier van grasbeheer pas ook binnen de actie Maai Mei Niet, waarbij zowel aan burgers als aan steden en gemeenten wordt gevraagd om in de maand mei het gras niet te maaien.
Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els Van Doesburg is tevreden met de resultaten van het extensief maaibeheer in de stad: “Gewild gras zorgt voor meer natuur en meer groen in de stad. Dat is beter voor de flora en fauna én voor de Antwerpenaren. Ik verwacht me wel aan de nodige boze mails die ervan uitgaan dat de stad haar groen niet onderhoudt. Niet is minder waar. Dus zeg het voort: van dit wild en gewild gras worden we allemaal beter.”
Groene en gezonde stad
Gewild gras biedt heel wat voedsel voor insecten en vogels en verhoogt zo de biodiversiteit. Bovendien zorgt dit voor meer verkoeling en een vochtigere bodem doordat het water minder snel verdampt. Het draagt zo bij aan een groenere en gezondere stad.
De stad voorziet aan enkele groene bermen en in verschillende parken infoborden om bezoekers te informeren over het gewild gras.