Stad lanceert sensibiliseringscampagne voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven

Stad Antwerpen lanceert een hele reeks initiatieven in het kader van preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven. Naast een sensibiliseringscampagne, gericht op bezoekers van het uitgaansleven, ontwikkelde de stad samen met Politiezone Antwerpen en Sensoa ondersteunend materiaal voor medewerkers in het uitgaansleven en stadspersoneel. Op die manier wil men er voor zorgen dat iedereen zich veilig voelt, zowel op straat als in het nachtleven. Op StuDay, het gratis welkomstfestival voor studenten dat plaatsvindt op 29 september, voorziet de stad voor het eerst een Safe Space. Studenten die lastig gevallen worden of zich niet veilig voelen kunnen in deze zone tot rust komen en hulp krijgen.

Samen met Politiezone Antwerpen ontwikkelde de stad een draaiboek voor medewerkers in het uitgaansleven met een uitgebreide toelichting over wat seksueel grensoverschrijdend gedrag precies is, wanneer het strafbaar is en wat je kan doen voor het slachtoffer en tegenover de dader. Daarnaast werd er ook een beknopt animatiefilmpje gemaakt, met de belangrijkste informatie en een aantal concrete tips voor nieuwe medewerkers of bewakingsfirma’s. De stad verdeelde ook permanente affiches met alle richtlijnen op een rij bij de Antwerpse nachtclubs, jeugdhuizen en studentencafés. Dat materiaal is voor iedereen beschikbaar op https://www.antwerpen.be/SGG.

Burgemeester Bart De Wever: “Als burgemeester hecht ik zeer veel belang aan veiligheid in Antwerpen, en ook in het uitgaansleven moet iedereen zich dus veilig kunnen voelen. Door zowel de bezoekers, medewerkers van het nachtleven als stadspersoneel te sensibiliseren, creëren we essentieel bewustzijn rond deze problematiek en kunnen omstaanders aan de slag met concrete tips.”  
Schepen voor toerisme en middenstand Koen Kennis: "Antwerpen heeft de reputatie een levendige stad te zijn, en daar hoort een bruisend nachtleven bij. Dat was vroeger zo, en dat moet zo blijven. Wie in Antwerpen uitgaat, moet dat op een zorgeloze manier kunnen doen. Ik ben blij dat het stadsbestuur daarvoor nauw kan samenwerken met de horecasector, die ik heb leren kennen als creatieve, gepassioneerde en professionele ondernemers."

Ook stadsmedewerkers die instaan voor de veiligheid van het openbaar domein krijgen sinds september 2022 vorming over de preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en straatintimidatie.

5 tips voor omstaanders

Bezoekers van het nachtleven worden eveneens gesensibiliseerd door tips te geven over wat iemand kan doen als die getuige is van grensoverschrijdend gedrag. Via affiches in uitgaansgelegenheden en video’s op sociale media verspreidt de stad 5 manieren om in te grijpen wanneer iemand wordt lastiggevallen. Die zijn gebaseerd op de 5 A’s van Sensoa: anderen betrekken, afleiden, afzonderen, aanspreken, aanwezig blijven. Uitbaters kunnen beelden en video’s downloaden en tonen aan hun bezoekers via www.antwerpen.be/SGG

Antwerpenaren kunnen ook nog steeds inschrijven op de gratis vorming  ‘Leren reageren als actieve omstaander tegen discriminatie en racisme’, een samenwerking tussen Atlas en de stad.

Schepen voor gelijke kansen Karim Bachar: "In Antwerpen moet iedereen zichzelf kunnen zijn, en tolereren we geen grensoverschrijdend gedrag. We trainen omstaanders in hoe ze op een veilige manier kunnen tussenkomen wanneer ze een verontrustende situatie zien.”

Allemaal Antwerpenaar

De initiatieven die de stad neemt in het kader van deze campagne tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag passen ook binnen de campagne 'Allemaal Antwerpenaar'. In deze campagne roept de stad elke Antwerpenaar op om te reageren als het misloopt en zo actief mee te bouwen aan een diverse stad, waar iedereen zichzelf kan zijn ongeacht gender, leeftijd, religie, seksuele voorkeur, etnisch-culturele achtergrond of beperking. 

Aanpak op evenementen

Op StuDay 2022, dat naar verwachting 20.000 studenten zal verwelkomen, neemt de stad verschillende initiatieven om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Naast een sensibiliseringcommunicatie rond de 5 A’s op het terrein is ook voor het eerst in samenwerking met Sensoa een Safe Space voorzien. Studenten die zich niet veilig voelen of even tot rust willen komen kunnen in deze zone hun verhaal doen aan professionele begeleiders in een veilige omgeving. Medewerkers van StuDay zullen bezoekers op speelse wijze, via de “Flirtertwister”, aansporen om actief over grenzen na te denken en respect te hebben voor andermans grenzen. Daarnaast engageerde Studay zich dit jaar voor het eerst om gratis water aan te bieden om zo het drinken van water aan te moedigen en ‘zebradrinken’ (waarbij ​ alcohol wordt afgewisseld met water) mogelijk te maken.

Tot slot kregen de medewerkers van het evenement, via een animatievideo, instructies over hoe gepast te reageren. Door deze initiatieven wil de stad een goed voorbeeld stellen naar organisatoren van andere evenementen, om gepaste acties te nemen rond preventie, herkenning en aanpak van grensoverschrijdend gedrag.

Bart De Wever Burgemeester
Lauranne Van Dongen Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.