Stad lanceert nieuwe adviesraad voor Antwerpse jongeren 

Stad Antwerpen gaat haar jonge inwoners nog meer een stem geven en betrekken in het beleid. Daarom lanceert de stad een nieuwe adviesraad voor Antwerpse jongeren tussen 12 en 24 jaar. Jongeren kunnen zich vanaf nu kandidaat stellen. 

Stad Antwerpen organiseert haar jeugdraad vanaf dit jaar op een andere en meer participatieve manier, door via adviesraden nog meer in te zetten op de inspraak van jongeren. De nieuwe werking bestaat uit vier adviesraden: naast de bestaande drie (voor studenten, voor jeugdwerk en voor de voor- en naschoolse opvang) krijgen nu ook Antwerpse jongeren vanaf 12 jaar de kans om hun stem te laten horen.

Diverse groep jongeren denkt samen na

De adviesraad bestaat uit een diverse groep van 50 jongeren die enthousiast en vol energie willen nadenken over verschillende thema’s, zoals de invulling van een nieuwe plek voor jongeren of je goed voelen in de stad. De nieuwe adviesraad komt drie tot vier keer per jaar samen. Elke sessie duurt twee uur en vindt plaats op een toegankelijke en centrale locatie in de stad. ​

Schepen voor jeugd Jinnih Beels: "Je kan de adviesraad voor Antwerpse jongeren gerust zien als het sluitstuk van het participatiebeleid waar we deze legislatuur binnen Jeugd op hebben ingezet. Jongeren hebben vaak het gevoel dat beslissingen boven hun hoofd worden genomen, daarom is ‘voor, door, en met jongeren’ de rode draad van alles wat we doen; niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk. Nu geven we ook de kans aan een groep van jongeren om zich individueel te engageren en organiseren binnen een adviesraad.”

Evenwichtige samenstelling

Elke Antwerpse jongere tussen 12 en 24 jaar is welkom om zich kandidaat te stellen voor de nieuwe adviesraad. Er is plaats voor maximaal 50 leden. Elk jaar rond december/januari lanceert de stad een oproep voor 25 nieuwe deelnemers. Zo verandert de samenstelling van de raad elk jaar en blijft tegelijkertijd de continuïteit gewaarborgd. De stad selecteert de leden via loting op basis van gender, leeftijd en woonplaats, om op die manier een zo evenwichtig mogelijke samenstelling te garanderen. ​ ​

Antwerpse jongeren die lid willen worden van de nieuwe adviesraad kunnen deelnemen aan een infomoment of zich meteen kandidaat stellen. Meer info op www.antwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Participatieve projecten

Voor wie een langduriger engagement niet ziet zitten, blijft de stad ook inzetten op participatie en inspraak via andere projecten. Een van die projecten is Take Over, waarbij jongeren rond één bepaald thema een traject doorlopen en in overleg gaan met beleidsmakers. Zo werden Antwerpse jongeren al verschillende keren uitgenodigd op de gemeenteraadscommissie jeugd en onderwijs, waar ze rechtstreeks in gesprek gingen met gemeenteraadsleden over thema’s uit hun leefwereld, zoals bijvoorbeeld over mentaal welzijn en skaten.

Het uitgangspunt bij al deze initiatieven is erkenning geven aan de stem van Antwerpse jongeren. Meer weten over wat de stad organiseert rond participatie en inspraak voor jeugd? ​ www.antwerpen.be/inspraak-en-participatie-voor-jeugd.


De illustratieve foto boven dit persbericht (copyright Frederik Beyens) en een cartoon die de stad ter promotie gebruikt staan in de mediagalerij.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.