Stad lanceert menstruatiekastjes in Antwerpse scholen

Stad lanceert menstruatiekastjes in Antwerpse scholen

Op maandag 4 december lanceerden stad Antwerpen, Stedelijk Onderwijs Antwerpen en Drupp vzw menstruatiekastjes in Antwerpse scholen. De houten kastjes met menstruatieproducten worden geplaatst in de schooltoiletten en leerlingen kunnen deze producten gratis gebruiken. Stad Antwerpen en haar partners zetten met dit initiatief verder in op de strijd tegen menstruatiearmoede en willen zo het taboe rond deze problematiek doorbreken.

Stad Antwerpen, Stedelijk Onderwijs Antwerpen en Drupp vzw gaan via menstruatiekastjes in Antwerpse scholen gratis menstruatieproducten aanbieden aan alle leerlingen. In de toiletten komen op een zichtbare plaats houten kastjes met producten zoals maandverband en tampons. De stad gaat zo de strijd aan met menstruatiearmoede en doorbreekt het taboe rond deze problematiek.

Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “In Vlaanderen kan 12 % van de meisjes tussen 12 en 25 jaar soms geen menstruatieproducten kopen. Bij de meest kwetsbare meisjes loopt dit aantal op tot wel 45 %. En dat kan niet. Het zorgt ervoor dat zij vaker niet naar school gaan en creëert een ongelijkheid die we niet altijd zien.”

Drupp vzw en de Sociale Dienst van Stedelijk Onderwijs vonden elkaar al vroeg in dit project. Op initiatief van deze organisaties maakten de leerlingen houtbewerking van De Stemstroom de kastjes. De Sociale Dienst zorgde daarna voor de verspreiding naar alle secundaire scholen van Stedelijk Onderwijs. De technische tekening van de kastjes stellen ze vrij beschikbaar, zodat ook andere organisaties en scholen die menstruatiekastjes kunnen maken.

Gonda Verhaert, bedrijfsdirecteur Stedelijk Onderwijs: “Menstruatieproducten maken vanaf nu deel uit van de algemene aankopen van toiletmaterialen in onze secundaire scholen. Een logische beslissing, en zo strijden we mee tegen ongelijkheid. Het project heeft voor ons nog een extra dimensie, omdat de leerlingen houtbewerking de kastjes maakten en zo een extra leerkans kregen."

Stad Antwerpen en Drupp vzw willen ook andere onderwijsnetwerken betrekken. Zo zijn er plannen om in naar schatting 11 scholen van het Overlegplatform Kleine Onderwijsverstrekkers (OKO) kastjes te plaatsen en zo meer dan 2.000 meisjes te bereiken. Met GO! Onderwijs en de koepelorganisatie van de rooms-katholieke scholen in Vlaanderen (VSKO) worden de komende weken afspraken gemaakt om in hun scholen menstruatiekastjes te plaatsen.

Loes Vanderfeesten van Drupp vzw met een menstruatiekastje © Drupp vzw
Loes Vanderfeesten van Drupp vzw met een menstruatiekastje © Drupp vzw

Drupp vzw

Stad Antwerpen werkt voor de uitrol van het project samen met Drupp vzw. Deze organisatie zet zich in tegen menstruatiearmoede en kreeg in 2022 fondsen uit de Warmste Week.

Loes Vanderfeesten van Drupp vzw: “We zijn enorm blij met deze samenwerking. Toegang tot menstruatieproducten is voor veel meisjes niet vanzelfsprekend en heeft een enorme impact op hun leven. Dankzij de kastjes kunnen we hen praktisch helpen en het taboe doorbreken.”
Rebecca Van Remoortere Woordvoerder schepen Tatjana Scheck

Copyright headerbeeld: Drupp vzw

Samenleven & Welzijn Jeugd & Onderwijs
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.