Stad investeert in nieuwe huisartsenpraktijk ZNA Cadix

Vrijdag 31 mei 2024

Stad Antwerpen investeert meer dan 180.000 euro in de ontwikkeling van een multidisciplinaire huisartsenpraktijk in het nieuwe ZNA Cadix aan Park Spoor Noord. De praktijk zal zich richten op Antwerpenaren die geen vaste huisarts hebben. Ze krijgen er, in afwachting van een vaste huisarts, kwalitatieve zorg en begeleiding.

Veel Antwerpse huisartsen zijn overbevraagd. Om kwaliteitsvolle zorg te kunnen blijven aanbieden moeten sommigen van hen patiënten weigeren. En dat terwijl veel Antwerpenaren een vaste huisarts zoeken. Daarom ontwikkelt de stad samen met de 4 Antwerpse huisartsenkringen, de Antwerpse eerstelijnszones en de Universiteit Antwerpen een nieuwe praktijk in ZNA Cadix. Zo willen stad Antwerpen en haar partners de druk op huisartsen verlichten, zonder in te boeten aan kwalitatieve gezondheidszorg. 

Schepen voor gezondheid Els van Doesburg: “Al sinds mijn aantreden als schepen voor gezondheid werk ik samen met de huisartsenkringen om de druk op onze Antwerpse huisartsen te verlichten én er samen voor te zorgen dat elke Antwerpenaar toegang heeft tot die basiszorg. We doen daar regelmatig pionierswerk.

​Deze nieuwe huisartsenpraktijk in ZNA Cadix is één van de resultaten van die goeie samenwerking. Hier kunnen Antwerpenaren terecht die niet meteen een vaste huisarts kunnen vinden. De locatie in ZNA Cadix is zeer bewust gekozen omdat we te vaak zien dat mensen, bij gebrek aan huisarts, zich meteen op de spoed komen melden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Die mensen kunnen nu terecht in de huisartsenpraktijk in Cadix."

 

In deze huisartsenpraktijk zullen verschillende huisartsen samenwerken. Antwerpenaren zonder huisarts kunnen er in afwachting van een vaste huisarts terecht voor kwalitatieve zorg. De multidisciplinaire aanpak, met onder andere de inzet van verpleegkundigen, zorgt ervoor dat er sterke linken worden gelegd met andere zorg- en welzijnsactoren in de stad.  

Stad Antwerpen investeert 182.000 euro in de praktijk. Daarnaast zorgt een medewerker van de stad voor begeleiding en coördinatie van het project. De praktijk zal normaal gezien openen in het najaar van 2024 op de zorgboulevard van ZNA Cadix. Dankzij die locatie vinden patiënten snel hun weg naar andere complementaire dienstverlening. 

Ondersteuning huisartsen 

Stad Antwerpen zorgt momenteel al voor ondersteuning waarbij verpleegkundigen tijdelijk in huisartsenpraktijken ingezet worden voor de opvolging van chronische ziekten. Zij vormen ook de brug met welzijnsactoren om naast de medische problemen ook andere complicaties aan te pakken. Deze verpleegkundigen ondersteunden zo al 28 huisartspraktijken verspreid over de stad.  

Daarnaast biedt de praktijk Huisarts 2060 momenteel al hulp aan inwoners van Antwerpen-Noord zonder vaste huisarts. Ook met het Zorgpunt voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen zetten de stad en zorgpartners een werking op om de druk op huisartsen te verlichten zonder de kwaliteit van de zorg in het gedrang te brengen.

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
David Cleiren Woordvoerder schepen Els van Doesburg
Samenleven & Welzijn
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.