Stad huldigt vernieuwd stadhuis in met groot volksfeest op 18 juni

Stad huldigt vernieuwd stadhuis in met groot volksfeest op 18 juni

Na meer dan 4 jaar van intensieve restauratie- en renovatiewerken is het Antwerpse stadhuis klaar. De heropening van Antwerpens bekendste gebouw, UNESCO-werelderfgoed en het hart van de Antwerpse democratie, vindt plaats op 18 juni met een groots volksfeest op de Grote Markt. 

Sinds april 2018 sloot het stadhuis 4 jaar lang de deuren voor grondige renovatie- en restauratiewerken, met de steun van de Vlaamse overheid. Het renaissancegebouw voldeed niet langer aan de geldende comfort- en duurzaamheidseisen en ook de schilderijen en het andere erfgoed in het gebouw waren toe aan een grondig onderhoud. Vandaag is het gebouw omgedoopt tot een open huis voor alle Antwerpenaren, klaar voor de heropening én voor de toekomst.

Burgemeester Bart De Wever: "Na jarenlange noeste arbeid is het stadhuis klaar voor de toekomst. Het doorzettingsvermogen, de toewijding en het vakmanschap van al wie dat mee mogelijk heeft gemaakt, verdient alle lof. Als stenen getuige symboliseert het stadhuis ook de Antwerpse geest: open, tolerant, ondernemingsgezind, innovatief, rebels en zelfbewust. Antwerpenaren kunnen trots zijn op het resultaat. Zij zijn, net als alle bezoekers, ook uitgenodigd om kennis te maken met het nieuwe stadhuis. Ik ben er zeker van dat een bezoek een gevoelige snaar zal raken bij iedereen die van onze stad houdt."
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele is bijzonder tevreden met de restauratie van deze erfgoedparel: “De restauratie van het stadhuis in Antwerpen kent een schitterend resultaat en is opnieuw een plek van alle Antwerpenaren. Het is slechts één van de vele metamorfoses in ongeveer 460 jaar geschiedenis van deze erfgoedparel. Deze stenen vertellen onze Vlaamse geschiedenis, ze hebben de Spaanse furie en verschillende andere invasies getrotseerd en ook de Beeldenstormen hebben hier de revue gepasseerd. Het is dan ook onze taak om het monument klaar te maken voor toekomstige generaties, daar dragen we graag een steentje aan bij.”

Bezoekers zullen tijdens de openingsuren van het stadhuis vrije toegang hebben tot een deel van het gelijkvloers, waar de stad een tijdelijke expo heeft opgezet die een bredere inkijk geeft op de renovatie- en restauratiewerken.

Openingsfeest 18 juni

Op zaterdag 18 juni heropent het vernieuwde stadhuis met een groot volksfeest voor alle Antwerpenaren. Vanaf 14 uur bruist het op de Grote Markt van de activiteiten met voor ieder wat wils. Op het programma staan sfeervolle theater- en goochelacts, interactieve randanimatie en tal van muzikale optredens. Radio Minerva verzorgt een live-uitzending vanuit het stadhuis, er zijn verrassingsoptredens en elke Antwerpenaar kan zijn aanwezigheid op het inhuldigingsfeest laten vereeuwigen. Om 15.45 uur is er het officiële inhuldigingsmoment door de burgemeester, geflankeerd door enkele bekende verrassingsgasten. 

Daarna gaat het feest op de Grote Markt gewoon door. De apotheose volgt rond 22.45 uur bij valavond wanneer de gevel van het stadhuis het decor wordt van de meezingmusical ‘Schoon liedjes van ‘t Schoon Verdiep’. In de ramen en op de balkons duiken dan professionele musicalzangers op voor een Antwerpse versie van enkele bekende liedjes. Via de songteksten op grote schermen kan iedereen meezingen. Na de musical zorgt DJ Licious tot slot voor een dansfeest op de Grote Markt dat vlotjes tot na middernacht zal blijven duren.      

Rondleidingen vanaf 20 juni

Tijdens het openingsfeest kan iedereen de prachtige gevel van het stadhuis opnieuw in al zijn glorie bewonderen. Vanaf maandag 20 juni zal een gedeelte van de benedenverdieping vrij te bezoeken zijn tijdens de openingsuren. Wie ook de rest van het gebouw wil bewonderen kan dat samen met een gids. Er zijn 2 soorten rondleidingen: enkel het Schoon Verdiep, of het Schoon Verdiep combineren met een extra woordje uitleg over de buitenkant en de gelijkvloerse verdieping. De rondleidingen kunnen individueel of als groep geboekt worden. De groepsrondleidingen worden aangeboden in verschillende talen. Een rondleiding boeken kan nu al via www.antwerpen.be/stadhuis.   

Restauratie

Via de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester schreef de stad een wedstrijd uit voor de restauratie en herinrichting van het stadhuis, waarbij ontwerpteam ‘Huis van de Stad’ (HUB architecten, restauratiearchitecten Origin Architecture & Engineering, Bureau Bouwtechniek, Daidalos Peutz, RCR, BAS en FPC) als winnaar uit de bus kwam. Zij zijn erin geslaagd om de historische waarde van het stadhuis te combineren met hedendaagse comforteisen.  

Ontwerpteam 'Huis van de Stad': "Onze visie vertrekt vanuit een grote waardering voor de gelaagde geschiedenis van het gebouw. De uitdaging bestond er dan ook uit om met respect voor dit eeuwenoude erfgoed, het gebouw te verduurzamen en zo haar 450 jaar oude functie als stadhuis te vrijwaren voor de toekomst. Het was een zoektocht naar hoe ingrepen zich konden inpassen in de bestaande identiteit en materialiteit van het gebouw en tegelijkertijd een grote meerwaarde konden bieden voor het gebruik en de beleving van dit gebouw."

Het befaamde ‘Schoon Verdiep’ werd hersteld in al haar glorie, maar er werd ook hard gewerkt aan een ‘Verlicht Verdiep’ op de 2de verdieping.  Dit ‘Verlicht Verdiep’, vernoemd naar het daglicht dat binnenkomt via grote raampartijen, wordt extra werkruimte zodat er heel wat kabinetten een plek krijgen in het stadhuis. Op het gelijkvloers werd er een centrale inkomhal gecreëerd aan de kant van de Grote Markt.

Bij de restauratie en renovatie werd, door allerlei ingrepen, volop ingezet op duurzaamheid. Dat zorgde ervoor dat de stad een BREEAM-certificaat kreeg.

Geïnteresseerden vinden alle informatie over de werken op: ​ https://www.antwerpen.be/nl/dossier/restauratie-stadhuis/


In de mediagalerij  vindt u beeldmateriaal van het vernieuwd stadhuis. Die zijn uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Bart De Wever Burgemeester
Matthias Diependaele Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
David Vandekerkhove Adjunct-woordvoerder minister Matthias Diependaele

Copyright headerbeeld: Frederik Beyens

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.