Stad hergebruikt zwembadwater voor jonge bomen
Water van test zwembad Ieperman krijgt tweede leven
Zwembad Ieperman in Wilrijk wordt op dit ogenblik gerenoveerd. Om de waterdichtheid van de vernieuwde kuip te testen was het noodzakelijk om ze volledig te vullen, en erna terug te ledigen voor de betegeling. Het gebruikte leidingwater, goed voor 560.000 liter, gaat echter niet verloren. Stad Antwerpen wendt het aan om jonge bomen en nieuwe aanplantingen te begieten.
Door de warmere zomers en dalende grondwaterstanden is er extra aandacht nodig voor het begieten van bomen en plantsoenen. De waterbronnen die hiervoor door de Antwerpse groendienst gebruikt kunnen worden zijn beperkt tot ’t Dokske aan het Albertkanaal in Merksem en de buffervijver met regenwater aan de stadsserre in Wilrijk. Opgepompt werfwater is soms te zout, en gebruikmaken van gezuiverd afvalwater is niet langer toegestaan. Creatieve oplossingen zoals de recuperatie van het testwater uit zwembad Ieperman zijn dus welkom.
Duurzame herbestemming
Het zwembad is op dit ogenblik gevuld met 560 m³ leidingwater om de vernieuwde dichting van de kuip te testen. Het moet nu worden leeggepompt zodat de betegeling kan starten. De volgende dagen zullen twee tankwagens van de groendienst het water oppompen en gebruiken om de buffervijver in Wilrijk en de ondergrondse watertank op Linkeroever aan te vullen. Ook de vijver van de aanpalende basisschool Parkschool Ieperman krijgt een deel van het water.
Het water wordt vervolgens hergebruikt om jonge bomen en nieuwe aanplantingen te gieten. Die hebben tijdens deze warme en droge dagen nood aan extra water. Na twee jaar zijn ze meestal sterk genoeg geworteld en kunnen ze zonder extra water verder groeien. Deze zomer begiet de groendienst meer dan 1000 jonge bomen en plantsoenen, op een totaal van meer dan 54.000 straatbomen en minstens evenveel parkbomen.
Natuurlijke airco
Het voorzien van extra water voor de jonge bomen gebeurt wekelijks of tweewekelijks, in de periode van eind maart tot eind september. Bomen in de stad zorgen voor de nodige verkoeling en schaduwplekken. Ze vormen een soort natuurlijke airconditioning. Daarom is het belangrijk om ze goed te verzorgen en voldoende water te geven.
Schepen voor groen en stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg: “We willen het groen in onze stad zo goed en duurzaam mogelijk verzorgen. Voor het begieten van onze jonge bomen en planten gaan we dan ook creatief aan de slag. De recuperatie van dit zwembadwater is zo’n voorbeeld. Met onze inspanningen om Antwerpen te vergroenen, blijven we ook nadenken over toekomstgerichte en structurele oplossingen. Denk aan ondergrondse bufferbekkens verspreid over de stad, waterberging op onze stelplaatsen of onderzoek naar andere waterbronnen om als gietwater te kunnen gebruiken.”
“Hulde aan de duurzaamheidsreflex van Sporting A en die van team Ieperman in het bijzonder. Onze medewerkers kwamen immers op de proppen met dit milieu- en kostenbewuste initiatief, in dank aanvaard door de collega’s van de groendienst. Een mooi voorbeeld van de goede samenwerking tussen onze stadsdiensten”, zegt schepen voor sport Peter Wouters. “De werken aan zwembad Ieperman zitten overigens op schema. In het late najaar heropent het vernieuwde Ieperman de deuren en schakelt het als eerste stedelijk zwembad over van een desinfectie met chloor naar zoutelektrolyse. De modernste zwembadtechnieken zullen worden toegepast in Ieperman, met extra aandacht voor waterrecuperatie. Met deze tweede bestemming voor het testwater is de toon meteen gezet.”