Stad herdenkt Tweede Wereldoorlog met fiets- en wandelroute en verschillende activiteiten
Stad Antwerpen organiseert ook dit voorjaar, samen met verschillende partners, een reeks boeiende activiteiten rond de Tweede Wereldoorlog. Zo lanceert ze nu een fiets- en wandelroute rond het thema: Verzet in Antwerpen. Daarnaast vinden er nog tal van boeiende initiatieven plaats, die kaderen binnen ‘Antwerpen Herdenkt’. Met dit herdenkingsproject wil stad Antwerpen de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging levend houden.
Fiets- en wandelroute 'Het verzet in Antwerpen'
Stad Antwerpen lanceert een nieuwe wandel- en fietstour over het thema: Verzet in Antwerpen. De wandeling doorheen het stadscentrum van Antwerpen en de fietstocht in de districten Deurne en Merksem leiden langs plaatsen die een cruciale rol speelden in het verzet. Beide routes laten de deelnemer kennismaken met de vaak vergeten verhalen van Antwerpse verzetslieden. De verhalen van verzetslui, onderzocht door het Felixarchief, worden verteld door een acteur zodat de wandelaar of fietser de gebeurtenissen mee beleeft. Deelnemers vinden de routes en bijhorende verhalen via de ErfgoedApp van FARO.
Beide routes duren ongeveer twee uur. De fietstocht is 15 km lang en start aan de Ten Eekhovelei in Deurne. Het eindpunt van deze leerrijke tocht is in de Lakborslei. De wandeling van 3 km start aan de Otto Veniusstraat en eindigt aan de Rijnkaai.
Burgemeester Bart De Wever: “De waardevolle bijdrage van het Antwerpse verzet in de strijd tegen de nazi-bezetting is te lang onbekend gebleven. De verzetslieden werkten vanzelfsprekend in het geheim, wat ervoor heeft gezorgd dat het na de oorlog lang heeft geduurd voor hun verdiensten aan de oppervlakte kwamen. Dit jaar willen we daarom in het Antwerpse herdenkingsbeleid ruimte maken om de vele verzetsdaden van zowel bekende als onbekende verzetslieden onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Met een wandeling, een fietstocht en een uitgebreid herdenkingsprogramma willen we Antwerpenaren en bezoekers de aangrijpende verhalen van het Antwerpse verzet leren kennen.”
Programma Antwerpen Herdenkt
- Stolen Memory, pop-up expo | naast het MAS | 5 t.e.m. 22 mei
Deze reizende tentoonstelling, een modulaire container die al op heel wat betekenisvolle plaatsen in België stond, zet zich op de Oostendekaai naast het MAS. De expo vertelt het aangrijpende verhaal van tien gedeporteerde gevangenen en toont hun bezittingen, die bij hun arrestatie door de nazi’s werden afgenomen. Het gaat over horloges, sieraden, familiefoto’s en intieme kleine spullen. Organisator Arolsen Archives bewaart die bezittingen en gaat nu op zoek naar de rechtmatige eigenaars. Na een tour door verschillende Europese landen zoals Duitsland en Polen, heeft de expo zijn laatste stop aan het MAS. Bezoekers kunnen hier terecht van 5 tot en met 22 mei, telkens van 9 uur tot 17 uur.
Ontdek hier enkele verhalen achter objecten. - Open Huizen | verschillende locaties | 6 en 7 mei
Op zaterdag 6 en zondag 7 mei stellen 24 huizen, scholen en buurtcentra in 4 Antwerpse districten hun deuren open voor persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen over stadsgenoten op locaties die telkens betekenisvol zijn voor het verhaal dat er wordt verteld. Deelname is gratis, maar het is wel aangeraden om vooraf een plaats te reserveren. Bezoekers kunnen voor elke bijeenkomst afzonderlijk inschrijven via de website: www.antwerpenherdenkt.be. - Studiedag: ‘Steeds Vereenigd?’ Het verzet in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog | Felixarchief | 10 mei
Tijdens een studiedag in het Felixarchief op woensdag 10 mei buigen verschillende academici en experts zich over de rol van het verzet in Antwerpen. Sprekers zijn Babette Weyns (UGent), Michèle Corthals (UAntwerpen), Janiv Stamberger (Vredescentrum), Herman Van Goethem (UAntwerpen) en Dorien Styven (Kazerne Dossin). Er is ook een rondetafelgesprek met Marnix Beyen (UAntwerpen), Bruno De Wever (UGent) en Nico Wouters (CegeSoma). Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht en kan per mail naar stadsarchief@antwerpen.be. - Boekvoorstelling Stadskronieken, WOII | paviljoen MAS | 8 juni
15 families en 4 generaties gingen aan de slag om hun familieverhaal over de Tweede Wereldoorlog op papier te zetten. In dit boek, een editie van de reeks Stadskronieken, geven ze antwoord op de centrale vragen: wat betekende de oorlog voor hun familie? En hoe leven de oorlogsverhalen verder? De reeks Stadskronieken is een initiatief van ErfgoedLab Antwerpen, die met deze publicaties Antwerpenaren ondersteunen om hun erfgoedverhalen uit de stad te delen.
Lees meer over de stadskronieken.
Antwerpen Herdenkt
Deze initiatieven kaderen binnen Antwerpen Herdenkt. Het programma met alle activiteiten en verhalen is te vinden op www.antwerpenherdenkt.be.
Nabilla Ait Daoud
Johan Vermant
Roel Veyt
Copyright header: stad Antwerpen