Stad helpt kwetsbare Antwerpenaren met belastingaangifte 

Donderdag 23 mei 2024

Stad Antwerpen en FOD Financiën organiseren opnieuw fysieke zitdagen om kwetsbare inwoners te helpen bij het invullen van hun belastingaangifte. Dit jaar zijn er nog meer zitdagen gepland en is er één extra locatie toegevoegd. De stad werkt daarbij intensief samen met sociale organisaties om inwoners gericht door te verwijzen. Door deze inspanningen kunnen er meer dan 1600 kwetsbare Antwerpenaren verder geholpen worden. 

Stad Antwerpen zet samen met haar partners in op een gerichte doorverwijzing om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kwetsbare Antwerpenaren de nodige ondersteuning krijgen. Kwetsbare inwoners kunnen terecht bij de medewerkers van de FOD Financiën en dot.kom, een organisatie die de digitale kloof helpt verkleinen. Ook sociale organisaties werden intensief betrokken zodat zij klanten goed kunnen informeren over de soorten belastingaangiftes en welke hulp het meest aangewezen is.  

Schepen voor sociale zaken Tatjana Scheck: “In een maatschappij die almaar digitaler wordt, is het belangrijk om te beseffen dat niet iedereen zomaar vlot mee kan. Daarom helpen we kwetsbare Antwerpenaren met onze zitdagen door hen een persoonlijk contact te bieden. We ondersteunen hen zodat ze misschien bij de volgende aangifte zelf aan de slag kunnen.”

Dit jaar zijn er in totaal 11 zitdagen van de FOD Financiën, dat zijn er 3 extra in vergelijking met vorig jaar. Voor de online belastingbrief zijn er 51 momenten voor ondersteuning gepland bij dot.kom, dat zijn er 18 meer dan vorig jaar. De zitdagen werken enkel op doorverwijzing. Burgers kunnen zelf geen afspraak maken. 

Contact FOD Financiën 

Inwoners die een papieren aangifte in een bruine enveloppe ontvingen en die hulp wensen, kunnen rechtstreeks contact opnemen met FOD Financiën via het telefoonnummer dat op die enveloppe staat (elke werkdag van 9 uur tot 17 uur). Daar maakt men dan een afspraak om de aangifte telefonisch te laten invullen of om langs te komen in het kantoor van FOD Financiën in Antwerpen, aan de Italiëlei.  

Personen met een vraag over de aangifte of voorstel van vereenvoudigde aangifte, kunnen bellen naar het nummer 02/572 57 57.  

De papieren belastingaangifte moet ten laatste op 30 juni binnen zijn. Via Tax-on-web kan dat tot 15 juli.   

Tatjana Scheck Schepen bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, sociale economie, leefmilieu en erediensten en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten
Rebecca Van Remoortere Woordvoerder schepen Tatjana Scheck

 

Dienstverlening & Bestuur Samenleven & Welzijn
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.