Stad helpt inwoners bij invullen belastingaangifte

Stad Antwerpen en FOD financiën organiseren opnieuw fysieke zitdagen om inwoners te helpen bij het invullen van hun belastingaangifte. Zo wil ze mensen die het moeilijk hebben met die administratie de weg wijzen. De zitdagen komen er op algemene vraag, omdat er kwetsbare groepen zijn die menselijk contact nodig hebben om hen te ondersteunen bij hun aangifte. Daarnaast kunnen inwoners nog steeds een afspraak boeken om hun belastingaangifte te laten invullen bij de FOD Financiën aan de Italiëlei. Telefonisch contact kon al tijdens de coronaperiode, en dat kan nu nog steeds.

Inwoners van onze stad die een papieren aangifte in een bruine enveloppe ontvingen en die telefonische hulp wensen kunnen rechtstreeks contact opnemen met FOD financiën via het nummer 02 575 56 66 (elke werkdag van 9 tot 17 uur). Daar maakt men dan een afspraak om de aangifte telefonisch te laten invullen of om langs te komen in één van de kantoren van FOD financiën aan de Italiëlei.

Personen met een voorstel van vereenvoudigde aangifte, kunnen op het nummer 02 575 44 50 bellen.

Fysieke zitdagen

Vanuit verschillende hoeken kwam er opnieuw vraag naar fysieke afspraken en zitdagen voor kwetsbare groepen, die menselijk contact nodig hebben om hun aangifte in te vullen. Om aan die nood te voldoen, stelt de stad locaties ter beschikking waar medewerkers van de FOD Financiën een aantal dagen uitzonderlijk aanwezig zullen zijn om aangiftes te verwerken.

Kwetsbare burgers kunnen een afspraak maken via vier partnerorganisaties (CAW, Saamo, CM en De Voorzorg) voor een bepaalde zitdag. Zij krijgen dan een afspraak in een van drie sociale centra.

Schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws: “We kennen allemaal de stress die ontstaat als onze belastingaangifte moet ingevuld worden. Er is daarom nu goed nieuws. Na de contactloze coronajaren, kan je nu weer fysiek terecht op het vertrouwde adres aan de Italiëlei, waar experten je met raad en daad bijstaan, die je formulier voor jou invullen. De meest kwetsbaren kunnen nu ook - uitzonderlijk - ​ terecht in 3 sociale centra. Dat kan enkel op afspraak via vier partnerorganisaties uit het middenveld, die zich daarvoor geëngageerd hebben.”

De papieren belastingaangifte moet ten laatste op 30 juni 2022 binnen zijn. Via Tax-on-web kan dat tot 15 juli 2022.


Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.