Stad helpt dubbel zoveel Antwerpenaren met belastingaangifte

Stad Antwerpen en FOD Financiën organiseren opnieuw fysieke zitdagen om kwetsbare inwoners te helpen bij het invullen van hun belastingaangifte. Dit jaar zijn er meer locaties en werkt de stad nog intensiever samen met sociale organisaties om inwoners gericht door te verwijzen. Door deze inspanningen is er dit jaar hulp voor meer dan 1000 Antwerpenaren.

Stad Antwerpen stelt dit jaar meer locaties ter beschikking waar kwetsbare inwoners, die vaker nood hebben aan fysiek contact, door medewerkers van de FOD Financiën geholpen worden bij het verwerken van de papieren belastingaangiftes. Ook sociale organisaties werden dit jaar intensiever betrokken, zodat zij nog beter dan vroeger klanten kunnen doorverwijzen naargelang hun digitale kennis of taalniveau.

Door deze extra inspanningen kan de stad dubbel zoveel burgers helpen in vergelijking met vorig jaar. In 2022 werden 450 Antwerpenaren geholpen, dit jaar zullen dat er meer dan 1000 zijn.

Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “Al onze afspraken om te helpen met het invullen van de belastingaangifte zitten nu al vol, ook al zijn het er veel meer dan vorig jaar. Dat toont hoe groot de nood is om mensen een handje te helpen waar het kan. Iedereen kent de stress die ontstaat als het opnieuw tijd is om de belastingaangifte in te vullen. Voor sommige stadsgenoten komt daar voor verschillende redenen nog meer stress bij kijken. Gezien het grote succes van de zitdagen dit jaar zullen we de werking evalueren en samen met onze partners bekijken of we volgend jaar nog meer zitdagen kunnen aanbieden.”

De zitdagen werken enkel op doorverwijzing. Burgers kunnen zelf geen afspraak maken.

Contact FOD Financiën

Inwoners die een papieren aangifte in een bruine enveloppe ontvingen en die hulp wensen kunnen rechtstreeks contact opnemen met FOD Financiën via het telefoonnummer dat op die enveloppe staat (elke werkdag van 9 tot 17 uur). Daar maakt men dan een afspraak om de aangifte telefonisch te laten invullen of om langs te komen in het kantoor van FOD Financiën aan de Italiëlei.

Personen met een vraag over de aangifte of voorstel van vereenvoudigde aangifte, kunnen op het nummer 02 572 57 57 bellen.

De papieren belastingaangifte moet ten laatste op 30 juni 2023 binnen zijn. Via Tax-on-web kan dat tot 15 juli 2023.

Rebecca Van Remoortere Woordvoerder schepen Tatjana Scheck
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.