Stad helpt diamantbedrijven innoveren om sector toekomstbestendig te maken

Diamant is een belangrijke troef van Antwerpen. Daarom helpt de stad de diamantsector om toekomstbestendig te blijven. Dat doet ze door samen met experten innovatietrajecten voor bedrijven op te zetten en die trajecten financieel te ondersteunen.

Voor de innovatietrajecten onder de noemer ‘Antwerp Diamond Innovation Opportunities’ komen projectvoorstellen in aanmerking met een meerwaarde voor de hele diamantsector. Stad Antwerpen werkt hiervoor samen met expertengroep Verhaert | Masters in Innovation. Het programma voor deze innovatietrajecten werd in 2020 gelanceerd en loopt nog tot 2025.

Zes innovatiethema’s

Stad Antwerpen bepaalde samen met de expertengroep zes thema’s voor de innovatietrajecten: financiering, digitalisering, automatisering en robotisering, data-analyse, netwerken over industriegrenzen heen en handel in en productie van synthetische diamanten. Elk jaar worden deze zes thema’s geëvalueerd op basis van recente evoluties in de sector.

Schepen voor diamant Peter Wouters: “We willen diamantbedrijven stimuleren om in Antwerpen te blijven of zich hier te vestigen, te groeien en van hieruit te internationaliseren. Ongetwijfeld kan de eerste lichting deelnemers aan het programma ‘Antwerp Diamond Innovation Opportunities’ ook andere ondernemers inspireren om hun bedrijf met professionele hulp te innoveren.”

Lopende innovatietrajecten

Verschillende bedrijven uit de diamantsector gingen dit jaar de uitdaging aan om met de steun van de stad en experten te innoveren. Dit zijn de vier deelnemers aan de trajecten in 2021:

  • Antwerp Diamond Manufacturers' Platform: online verkoopplatform voor diamanten

Het diamantaanbod op internationale verkoopplatformen is immens, maar dit project zoomt in op de stenen die in Antwerpen bewerkt zijn. Het Antwerpse vakmanschap én de Antwerpse technologie zijn het hoogst aangeschreven in de wereld. Deze reputatie speelt de stad het meest uit in de Verenigde Staten en op de Aziatische markten. Maar veel diamantbedrijven in Antwerpen hebben geen eigen online verkoopkanalen. Antwerp Diamond Manufacturers' Platform zocht samen met diamantfabrikanten en een werkgeversorganisatie naar een oplossing. Samen ontwikkelden ze een competitief Antwerps verkoopplatform met mobiele applicatie genaamd ‘DiAntwerp’. Dit platform houdt onder meer de stock up-to-date en kan dienen om online veilingen te organiseren.

  • Antwerp Diamond Guild: waardebepaling van creatieve slijpvormen

De huidige marktmechanismen rond prijszetting houden geen rekening met de artistieke meerwaarde van een geslepen diamant. Voor zowel handelaars als investeerders is het dan ook moeilijk om van artistiek geslepen diamanten de exacte creatieve meerwaarde te bepalen. Daarom ontwikkelde Antwerp Diamond Guild een nieuwe waardebepalingsmethode, die gebaseerd is op de lichtperformantie van stenen en complementair is met de klassieke waardebepaling. Het resultaat is een gekalibreerde numerieke schaal, waarvan elke graad op de schaal kan vertaald worden naar een meerwaarde, bovenop de klassiek bepaalde waarde.

  • Madestones: verkoop en productie van synthetische diamant

Tijdens de economische crisis in 2008 zocht Madestones naar andere mogelijkheden voor de toekomst. Het bedrijf ontdekte de prachtige kleuren van synthetische diamant en merkte het potentiële prijsverschil met natuurlijke diamant op. Madestones besloot te investeren en merkte al snel dat synthetische diamant aan belang won in de sector. Maar welke rol kan Antwerpen opnemen in deze groeiende markt? Samen met de stad en de expertengroep onderzocht Madestones onder welke condities het interessant wordt om synthetische diamant in Antwerpen te produceren.

  • HRD Antwerp: automatisatie binnen certificatie-instelling

De diamantsector heeft als greenfield op het vlak van innovatie heel wat mogelijkheden in digitalisering en automatisering, blockchain en artificiële intelligentie. Zo probeert ook certificatie-instelling HRD Antwerp competitief te blijven. Het bedrijf zoekt manieren om meer marktgericht te denken en om via samenwerkingen in de keten nieuwe diensten te bedenken met een toegevoegde waarde. In dit streven naar operational excellence onderzocht HRD verschillende kansen voor automatisatie van hun processen en dienstverlening. Deze oefening leverde meerdere automatiseringsvoorstellen op, inclusief een ontwikkelplan.

Nieuwe oproep voor 2022

Er loopt momenteel een nieuwe oproep voor innovatietrajecten in 2022. Die is gericht op diamantairs, maar ook op dienstverlenende bedrijven in de sector en op industriële toepassingen voor diamant. Meer info over de innovatietrajecten en de nieuwe oproep is te vinden op www.ondernemeninantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Peter Wouters

Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren

Jelle Bryssinck

Woordvoerder schepen Peter Wouters

Sandy Ceulemans

Manager investeren & diamant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.