Stad geeft premies voor verwijdering asbest

Wie in Antwerpen asbest in leidingisolatie of vloerbekleding wil laten verwijderen, of deze materialen wil laten testen op asbest, kan zich vanaf 1 april opnieuw kandidaat stellen voor een premie. Deelnemers krijgen een lagere factuur, zonder eerst een bedrag te moeten voorschieten. De stad wil op deze manier Antwerpenaars motiveren om gevaarlijke asbesttoepassingen te verwijderen.

Veel woningen in Antwerpen bevatten asbest, zeker als ze voor 2001 werden gebouwd. Asbest is schadelijk voor de gezondheid, maar niet altijd duidelijk te herkennen. Daarom wil de stad Antwerpenaars helpen om asbest te herkennen en veilig te laten verwijderen.

Premie voor testen en verwijderen van asbest

Wanneer deelnemers zich kandidaat stellen voor het testen op asbest, komt er eerst een deskundige langs. Die expert laat een staal van de leidingisolatie en/of vloerbekleding analyseren in een labo. Indien er effectief asbest wordt aangetroffen, kiest de eigenaar van de woning een aannemer die meedoet met het project en vraagt hij de premie aan. De aannemer verwijdert het asbest vervolgens op een veilige manier.

Deelnemers krijgen korting op de kost van de staalname, ook als er geen asbest wordt gevonden. Voor het verwijderen van het asbest kan de premie tot de helft van de kostprijs bedragen, met een maximum van 5000 euro exclusief btw. Voor een gemeenschappelijke stookinstallatie in appartementsgebouwen bedraagt de korting maximaal 7000 euro exclusief btw.

Schepen voor wonen Els van Doesburg: “Deelnemers moeten geen bedrag voorschieten, maar krijgen ineens een lagere factuur. Wie gebonden asbest verwijdert, kan het aan huis laten ophalen aan verminderd tarief.”

In 2020 schreven 696 deelnemers zich in en werd al op 162 plaatsen asbest verwijderd.

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 1 april tot en met 30 september 2022 kandidaat stellen via www.antwerpen.be/asbest. Wie extra advies wil, kan een afspraak maken in een woonkantoor.

Asbest aan huis ophalen

Bewoners kunnen er ook voor kiezen om zelf hun asbest veilig te verwijderen. Hiervoor kunnen ze grote asbestzakken en veiligheidskledij bestellen. Een erkende ophaler komt het asbest dan aan huis ophalen. Het gaat dan om asbest dat, rekening houdend met de nodige veiligheidsmaatregelen, veilig kan worden verwijderd.

Ook dit kan aan een verminderd tarief. Geïnteresseerden vragen een ophaling aan via www.antwerpen.be/asbest.

De stad werkt voor deze projecten samen met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en krijgt middelen van de Vlaamse overheid.

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.