Skip to Content

Stad geeft huidskleurpotloden aan het lager onderwijs

Antwerpen ondersteunt scholen om te werken rond diversiteit, racisme en discriminatie

Stad Antwerpen deelt voor de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart 20.000 kleurpotlodensets met verschillende huidskleuren uit aan alle leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar van het regulier en het buitengewoon basisonderwijs. Via deze actie en bijhorende ondersteuning kunnen leerkrachten met hun leerlingen in gesprek gaan over onderwerpen zoals diversiteit, racisme en discriminatie.

Iedereen is uniek en heeft een eigen huidskleur. De stad wil kinderen bewustmaken van het feit dat er meer huidskleuren zijn dan enkel zalmroze. Als leerkracht kan het een uitdaging zijn om over onderwerpen zoals diversiteit, racisme en discriminatie te praten. De kleurpotloden die elke leerling krijgt, kunnen helpen om op een eenvoudige, kindvriendelijke manier over deze gevoelige onderwerpen te praten. Bovendien ontwikkelde Atlas, integratie & inburgering Antwerpen een handleiding met enkele concrete lesideeën, waarmee de leerkracht onmiddellijk aan de slag kan.

Schepen voor gelijke kansen en integratie Karim Bachar: “Met de kleurpotloden in diverse huidskleurtinten willen we de diversiteit in de Antwerpse scholen omarmen. Ook nodigen we alle leerkrachten uit om op een creatieve manier met hun klas in gesprek te gaan over diversiteit, discriminatie en racisme. Want we zijn allemaal anders. Maar we zijn bovenal ook allemaal Antwerpenaar’."

Diversiteit in de klas

Als leerkracht is het belangrijk om thema’s zoals huidskleur en diversiteit ook naast de kleurpotloden een plek te geven in de klasomgeving. Leerlingen moeten zich kunnen herkennen in het lesmateriaal, zodat ze zich welkom en thuis voelen op school. Zo kan een leerkracht kiezen voor materiaal waar mensen met verschillende huidskleuren, beperkingen of bijvoorbeeld geloofsovertuigingen in voorkomen. Zo zijn er tegenwoordig poppen in verschillende huidskleuren, maar ook (prenten)boeken waarin helden, prinsen en prinsessen in verhalen een andere huidskleur hebben dan zalmroze.

Huidskleur en etnisch-culturele diversiteit is natuurlijk maar één thema. Diversiteit is een veel breder begrip, met ook thema’s zoals gender, LGBTQI+ en personen met een beperking. De stad nodigt scholen dan ook uit om verder aan de slag te gaan rond diversiteit. Als scholen daarbij advies of hulp nodig hebben, kunnen ze terecht bij verschillende organisaties zoals Onderwijsnetwerk Antwerpen, Atlas en docAtlas, en het Lokaal Overleg Platform.

Wedstrijd

Samen met Atlas, integratie & inburgering Antwerpen daagt de stad alle 1ste en 2de leerjaren uit om een origineel klasportret te maken met de huidskleurpotloden. Onder de inzendingen verloot de stad dan 10 diverse boekenpakketten. Die boeken zijn niet alleen leuk om te winnen, maar ook handig voor de leerkracht om verschillende onderwerpen bespreekbaar te maken in de klas.

Allemaal Antwerpenaar

Discriminatie en racisme zijn nog steeds een dagelijkse realiteit. Stad Antwerpen wil hier iets aan doen, onder andere met de campagne ‘Allemaal Antwerpenaar’. De stad wil samen met haar inwoners het verschil maken en bouwen aan een stad waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht gender, leeftijd, religie, seksuele voorkeur, etnisch-culturele achtergrond of beperking. Het doel is dat elke inwoner zich 100% Antwerpenaar voelt. 

Voor persoonlijke verhalen van Antwerpenaren, informatie over verschillende thema's en inspiratie om mee te werken aan zo’n stad kan iedereen terecht op www.allemaalantwerpenaar.be.

Karim Bachar Schepen bevoegd voor gelijke kansen, integratie en inburgering en samenlevingsopbouw
Jeroen Visser Woordvoerder schepen Karim Bachar
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, idee├źn, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.