Stad geeft boost aan start-ups in snel groeiend BlueChem

Stad geeft boost aan start-ups in snel groeiend BlueChem

De incubator voor duurzame chemie BlueChem, waarin stad Antwerpen partner is, doet het meer dan uitstekend. Het college besliste vorige week de eerste twee van een reeks start-ups in BlueChem op lange termijn te ondersteunen. Bovendien stelt de stad middelen ter beschikking om een starterslabo in te richten en om gemeenschappelijk labomateriaal aan te kopen waarvan start-ups kosteloos gebruik kunnen maken.

“De incubator voor duurzame chemie BlueChem doet het uitstekend, nog beter dan verwacht zelfs. In mei 2020 ging de incubator open. Anderhalf jaar later zijn er 12 start-ups en 6 grote bedrijven gevestigd, waarmee de incubator momenteel aan een bezetting van 63% zit. Mits de succesvolle afronding van twee lopende dossiers zal de bezetting in het eerste kwartaal van volgend jaar zelfs oplopen naar 87%, terwijl voor eind 2022 slechts een bezetting van 60% was voorzien. Ten laatste in 2023 zal de incubator volzet zijn. Ook financieel doet BlueChem het beter dan gepland: zo zal het break-even-point al in 2023 bereikt worden”, zegt Claude Marinower, Antwerps schepen voor economie, industrie en innovatie en lid van de Raad van Bestuur van BlueChem nv.

BlueChem Kickstart Fund

Stad Antwerpen ondersteunt start-ups die een labo huren in BlueChem financieel voor de inrichting van dat labo. Daarvoor werd in 2019 het BlueChem Kickstart Fund opgericht. Met dit fonds ter waarde van 3,4 miljoen euro kan de stad op lange termijn nieuwe start-ups in BlueChem verder helpen. De eerste dossiers voor het BlueChem Kickstart Fund werden vorige week door het college goedgekeurd: Inopsys en Peace of Meat. Inopsys ontwikkelt, bouwt en beheert modulaire en mobiele units om industrieel afvalwater te behandelen in de chemie- en farmasector. Het bedrijf huurt in de incubator 80 m² laboruimte. Peace of Meat, een kweekvleesbedrijf dat via biologische processen vet- en levercellen aanmaakt, huurt 140 m² labo. Samen krijgen ze hiervoor 215.000 euro steun. Momenteel zitten er twee andere dossiers in de pijplijn en in de loop van 2022 zullen nog andere aanvragen volgen.

Schepen Claude Marinower: “Duurzame chemie is in deze tijden van energietransitie een belangrijke sleutel op de toekomst. Ik ben dan ook zeer opgetogen dat BlueChem een vliegende start heeft genomen in het eerste anderhalve jaar van zijn werking. De start-ups in BlueChem werken vandaag aan oplossingen die ons morgen gaan verbazen. Dankzij de financiële ondersteuning van de stad zullen ze zich nog sneller kunnen ontwikkelen en zal de incubator nog meer start-ups kunnen aantrekken.”

Gedeeld labomateriaal en starterslabo

Het college besliste ook over de modaliteiten om 120.000 euro te investeren in gedeeld labomateriaal voor de incubator en in een starterslabo. Wat het gedeeld materiaal betreft, gaat het om generieke labo-apparatuur die gratis ter beschikking zal worden gesteld aan de start-ups in BlueChem. Denk aan opslagkasten voor chemicaliën, diepvriezers tot min 80 graden, een stikstoftank, een installatie om water voldoende op te zuiveren, een microscoop, enzovoort.

Met deze aanschaf van materiaal dienen verschillende start-ups deze investering zelf niet meer te maken. Hierdoor worden hun vaak zeer hoge opstartkosten op een directe manier fors verlaagd. Zo kunnen zij hun vaak beperkte middelen efficiënter inzetten, zoals voor de aankoop van gespecialiseerd labomateriaal en voor onderzoeksactiviteiten.

Dankzij de stedelijke ondersteuning kan BlueChem nv ook investeren in de inrichting van een starterslabo. Hiermee komt de incubator tegemoet aan de noden van een groep (vaak zeer jonge) start-ups in duurzame chemie. Momenteel verhuurt BlueChem labo’s aan individuele bedrijven voor een relatief lange periode. Voor echte starters is dit vaak niet haalbaar. Het starterslabo is op hen gericht en kan voor korte periodes gehuurd worden en dus gedeeld met andere starters.

BlueChem zal in de loop van volgend jaar drie labotypes kunnen aanbieden: ingerichte labo’s (deze zijn instapklaar), niet-ingerichte labo’s (labo’s die op maat kunnen worden ingericht) en starterslabo’s (ingerichte labo’s die voor een korte periode gehuurd kunnen worden). Door deze uitbreiding in het labo-aanbod kan BlueChem binnenkort alle start-ups in duurzame chemie de gewenste ondersteuning geven en kan de incubator hen helpen hun volledig commercieel potentieel zo snel mogelijk te realiseren.

Leentje Croes, manager BlueChem: “Deze steun van stad Antwerpen zet een turbo op de innovatiecapaciteit van onze incubator. Dankzij het starterslabo en de gemeenschappelijke laboapparatuur kunnen we start-ups nog beter ondersteunen in elke fase van hun innovatieproces en industriële ontwikkeling. Dat is een belangrijke troef om BlueChem verder uit te bouwen tot de hotspot voor duurzame chemie in Europa.”
Story image

Over BlueChem

BlueChem is een van de weinige incubatoren in Europa die zich toespitst op duurzame chemie. Het is een unieke samenwerking tussen industrie, overheid en kennisinstellingen met de gezamenlijke ambitie om start-ups in duurzame chemie te helpen doorgroeien tot op industriële schaal.

Aandeelhouders in BlueChem nv zijn hoofdaandeelhouder essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, POM (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij) Antwerpen, stad Antwerpen en VITO. In de Raad van Bestuur zetelt ook Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen die vanuit BlueChem het Moonshot-programma voor klimaatinnovatie van de Vlaamse overheid coördineert.

BlueChem biedt labo-infrastructuur, kantoorruimte en een uitgebreide dienstverlening, onder meer door de strategische partners BNP Paribas Fortis, Deloitte, Deloitte Legal, Port of Antwerp, SAS Institute en SGS Belgium. Partnerbedrijven Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS en Vopak zorgen voor een sterke connectie met de chemie-industrie.

BlueChem kan rekenen op financiële steun van de Vlaamse overheid via het Hermesfonds (868.397 euro) en op Europese steun via EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (3,47 miljoen euro). Stad Antwerpen steunt jonge ondernemers met het BlueChem Kickstart Fund (3,4 miljoen euro).

Meer info en een overzicht van alle bedrijven gevestigd in BlueChem is te vinden op www.bluechem.be.


De pers vindt beeldmateriaal bij dit persbericht in de mediagalerij (copyright: zie bestandsnamen). Opgelet, deze beelden zijn uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers:

press.businessinantwerp.be/media/album/15224
Story image

Copyright headerbeeld: BlueChem. Copyright tussenbeeld: Victoriano Moreno.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.