Stad geeft arbeiders bediendecontract

Stad Antwerpen zet vanaf 1 januari 2023 de contracten van al haar arbeiders om in bediendecontracten. De betrokken stadsmedewerkers zullen door die omzetting van een aantal voordelen genieten, zoals een maand lang 100 procent behoud van loon bij ziekte, in plaats van één week in het arbeidersstatuut. Deze actie kadert in het lokaal sectoraal akkoord met de vakbonden, om verschillen tussen arbeiders en bedienden weg te werken.

De overschakeling van arbeiderscontracten naar bediendecontracten is onderdeel van het lokaal sectoraal akkoord (2020-2025) tussen stad Antwerpen en de vakbonden. Hierin werd opgenomen om vanaf 2023 de verschillen tussen arbeiders en bedienden weg te werken.

Deze beslissing heeft impact op ongeveer 1500 stadsmedewerkers van stad en OCMW Antwerpen. Voor de betrokken personeelsleden heeft dit als voordeel dat ze bij ziekte een maand lang 100 procent van hun loon behouden in plaats van slechts een week in het arbeidersstatuut.

Schepen voor personeel Nabilla Ait Daoud: “We zijn blij dat we de klassieke tweedeling tussen arbeiders en bedienden kunnen opheffen. Deze aanpassing heeft betrekking op de personeelsleden van stad Antwerpen en het OCMW. We informeerden ons bij de vakbonden en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, en waarschijnlijk zijn wij het eerste lokale bestuur dat dan geen personeelsleden meer zal hebben in een arbeidersstatuut.”

Vanaf 1 december 2022 tot en met 31 december 2022 zal in de arbeidsovereenkomst van alle nieuwe arbeiders een clausule staan dat ze vanaf 1 januari 2023 bediende zijn.

Lokaal sectoraal akkoord

Eerder voerde de stad al andere punten uit het lokaal sectoraal akkoord uit, waaronder het optrekken van de maaltijdcheques, de fietsvergoeding, de tussenkomst in het abonnement voor het openbaar vervoer en de uitbreiding van de hospitalisatieverzekering. De focus ligt nu op het wegwerken van verschillen tussen arbeiders en bedienden.

Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.