Stad en Universiteit Antwerpen meten impact gezonde voeding op Smakelijke Scholen

Stad en Universiteit Antwerpen meten impact gezonde voeding op Smakelijke Scholen

Stad Antwerpen voert, in samenwerking met UAntwerpen, een impactmeting uit van het project ‘Smakelijke School’ dat de stad in 2020 opstartte. Dankzij dat project kunnen kinderen gezond eten op school. Naast impact op het welzijn en het voedingspatroon van kinderen worden ook de cognitieve effecten onderzocht. De wetenschappers nemen de ervaringen van scholen, ouders en leerlingen mee in hun evaluatie.

Smakelijke School

Aan het begin van de legislatuur maakte stad Antwerpen 40 miljoen euro vrij om in te zetten op gezonde voeding in de schoolcontext. Dat doet ze via het project 'Smakelijke School', waarbij basisscholen hun leerlingen gezonde en evenwichtige voeding kunnen aanbieden. Met dit project zet de stad in op het welzijn van alle kinderen, met als doel gezondheidswinsten op korte en lange termijn, en betere leerprestaties. Sinds de brede uitrol in februari 2022 nemen reeds 116 Antwerpse scholen deel. Scholen die nog niet intekenden, kunnen vanaf januari 2024 een toelage aanvragen. ​ ​

Schepen voor onderwijs en jeugd Jinnih Beels: “Intussen nemen meer dan 25.000 kinderen deel aan ons project Smakelijke School. Een aantal dat blijft stijgen. Door onze samenwerking met de UAntwerpen willen we nu ook bepaalde effecten meten van ons beleid: wat is de impact van het aanbieden van gezonde voeding op school? We weten dat er gezondheidswinsten zijn, maar ziet men ook bepaalde effecten in de klas? Heeft het invloed op hoe thuis wordt omgegaan met voeding? En wat is de impact op het concentratievermogen of het kortetermijngeheugen van de leerling zelf? Allemaal zaken die finaal de leerprestaties ten goede komen en we met hulp van de onderzoekers, de deelnemende scholen en leerlingen in kaart willen brengen.”

Samenwerking UAntwerpen

De samenwerking tussen de stad en Universiteit Antwerpen zet in op twee pistes. Enerzijds evalueert ze de cognitieve effecten en de impact van gezonde voeding in een school op het welzijn van en de kennis van gezonde voeding bij leerlingen. Anderzijds onderzoekt UAntwerpen in deze meting de ervaringen van deelnemende scholen, ouders en leerlingen met het project ‘Smakelijke School’.

Onderzoek

De universiteit kan bij dit onderzoek beroep doen op heel wat opgedane kennis en ervaring over evaluatie en registratie, via verschillende onderzoeksmethodes. Tegelijk krijgen onderzoekers en studenten de kans om ervaring op te doen binnen een grootstedelijke context. Het onderzoeksteam van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen beschikt over de nodige expertise bij het analyseren en evalueren van processen in het domein van gezondheid en welzijn, alsook bij leefstijlinterventies op school, cognitieve ontwikkeling en gedragsproblemen bij kinderen. Het onderzoek loopt tot en met 2025.

“Het onderzoek maakt deel uit van een bredere samenwerking tussen stad Antwerpen en de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, waarbij wetenschappers en medewerkers van de stad de handen in elkaar slaan om lokale gezondheidsacties wetenschappelijk te onderbouwen en op te volgen. Zo versterken de stad en de onderzoekers elkaar met het oog op een kwalitatieve dienstverlening aan de Antwerpenaar”, besluit projectcoördinator Jasna Loos.
Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Michiel Vanackere Kabinetsmedewerker schepen Jinnih Beels

Copyright headerbeeld: Joris Casaer

Jeugd & Onderwijs
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.