Stad en Oxfam-Solidariteit openen tijdelijke winkel in Kerkstraat

Stad en Oxfam-Solidariteit openen tijdelijke winkel in Kerkstraat

Nieuwe pop-up combineert duurzaam shoppen met sociale hulpverlening

Op woensdag 11 oktober openden stad Antwerpen en Oxfam-Solidariteit een tijdelijke winkel aan de Kerkstraat in Antwerpen-Noord. Antwerpenaren kunnen al zeker tot eind juli 2024 in de winkel terecht voor kwalitatieve tweedehandskledij en schoenen aan betaalbare prijzen. Binnenste Buiten, een sociale werking van stad Antwerpen, organiseert in dezelfde winkelruimte een aanbod met kledij, cosmetica en workshops rond zelfzorg. Door winkelen en sociale hulpverlening met elkaar te combineren verlaagt de stad de drempel naar materiële hulp en biedt ze begeleiding op maat van kwetsbare inwoners.

Stad Antwerpen en Oxfam-Solidariteit slaan de handen in elkaar en voorzien een tijdelijke winkel in de Kerkstraat, waarmee er in de wijk Antwerpen-Noord een plek komt voor kwalitatieve tweedehandskledij, accessoires en schoenen aan betaalbare prijzen. Door in de winkel een plek te voorzien voor Binnenste Buiten, een sociale werking van stad Antwerpen, komen ze tegemoet aan de noden van de meest kwetsbare mensen in onze samenleving.

Pop-up Binnenste Buiten

De winkel is toegankelijk voor iedereen. Binnenste Buiten heeft binnen in de winkel een eigen plek waar kwetsbare Antwerpenaren op doorverwijzing van een maatschappelijk werker terechtkunnen voor gratis of goedkope kledij, schoenen, accessoires, schooluniformen en cosmetica zoals shampoo, pampers en tandpasta.

Door het aanbod van Binnenste Buiten te integreren in een hippe winkel die voor iedereen toegankelijk is, kunnen ook mensen die het moeilijk hebben genieten van een totale winkelervaring.

Binnenste Buiten organiseert er ook workshops rond zelfzorg. Zo leren mensen die het moeilijk hebben opnieuw voor zichzelf te zorgen. Dat bevordert hun integratie in de samenleving en vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. De kledij van Oxfam-Solidariteit kan hierbij worden gebruikt om klanten te stylen voor bijvoorbeeld een sollicitatie of eerste werkdag.

Klanten van Binnenste Buiten die even nood hebben aan een pauze, kunnen deelnemen aan een zelfzorgmoment zoals een gelaatsverzorging. Dat moment geeft hen even een pauze en leert hen bij over verzorging en het belang van een eerste indruk.

Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “Met Binnenste Buiten combineren we het geven van levensnoodzakelijk materiaal met het geven van een boost en het teruggeven van eigenwaarde aan wie in nood verkeert. Dat is meer dan ooit nodig. We merken dat het aantal aanmeldingen bij Binnenste Buiten toeneemt en dat de vraag naar kwaliteitsvolle kledij en producten sterk stijgt. Daarom zijn we creatief en slaan we de handen in elkaar met partners die kledij toegankelijker maken voor iedereen. Op die manier zorgen we er ook voor dat een belangrijke plek in de buurt niet gewoon leeg blijft staan.”

Oxfam

Deze pop-up winkel is de 23ste tweedehandskledingwinkel van Oxfam-Solidariteit in België en past binnen hun strategie om via die winkels kwetsbare doelgroepen te bereiken. De organisatie hanteert dan ook betaalbare prijzen in de nieuwe winkel: een jeans kost er gemiddeld 3 euro, een jas 5 euro.

Het winkelpersoneel bestaat onder andere uit cursisten van Ligo, Centrum voor Basiseducatie Antwerpen. Door mee te draaien op een echte werkvloer leren ze versneld basiscompetenties aan voor hun latere loopbaan.

Directeur Oxfam-Solidariteit Eva Smets: “In 2021 openden we in Antwerpen al eens een tijdelijke winkel. De centrale gedachte van toen, dat kwaliteitskleding een basisrecht is, is er nog steeds. We zijn dan ook erg blij om samen met stad Antwerpen kwalitatieve tweedehandsproducten in te zetten als motor voor sociale vooruitgang.” ​

Zinvolle invulling leegstaand pand

Met deze pop-up winkel krijgt een deel van het leegstaand gebouw aan de Kerkstraat een zinvolle tijdelijke invulling tot 31 juli 2024. Stad Antwerpen kiest daarbij bewust voor een sociale invulling, om in te spelen op de noden van de wijk. Bovendien kunnen niet alleen nieuwe, maar ook bestaande klanten van Binnenste Buiten hier terecht na aanmelding door een maatschappelijk werker, naast de locatie die er al is op het Kiel.

Op woensdag 18 oktober zijn buurtbewoners welkom op een speciale avondopening van de winkel. Van 17 tot 21 uur maken ze kennis met de producten en het aanbod van Binnenste Buiten voor kwetsbare Antwerpenaren.

Praktisch

  • Kerkstraat 45, 2060 Antwerpen
  • Openingsuren:
    • Oxfamwinkel: maandag tot zaterdag van 10 tot 18 uur
    • Binnenste Buiten: dinsdag, woensdag en donderdag van 10 tot 17 uur

Foto's: © stad Antwerpen

Rebecca Van Remoortere Woordvoerder schepen Tatjana Scheck
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.