Stad en district versterken identiteit van high-end winkelstraat Schuttershofstraat

Met de heraanleg van de Schuttershofstraat willen stad en district Antwerpen het high-end shoppingkarakter van de winkelstraat versterken. Zo wordt de bekende straat voor luxeshopping een autoluw winkelerf met gevelspots om aandacht te vestigen op enkele geselecteerde historische gevels en zal er een nieuw kunstwerk van kunstenaar en voormalig modeontwerper Martin Margiela worden geplaatst.

Door te investeren in het straatbeeld wil de stad de aantrekkingskracht voor bezoekers en ondernemers verhogen en het luxekarakter van de winkelstraat en handelaars in de verf zetten. Het ontwerp van heraanleg kwam tot stand in samenwerking met de ondernemers van de Schuttershofstraat. De straat wordt omgevormd tot een winkelerf waar voetgangers de volledige breedte kunnen benutten. De heraanleg voorziet kwalitatief groen, meer verblijfsruimte en de uitbreiding van het autoluwe gebied in de binnenstad. Ook de straatverlichting wordt vernieuwd, met de uitlichting van enkele historische gevels in de straat om de identiteit van de Schuttershofstraat te benadrukken. Bij de heraanleg van de straat blijven de bomen behouden en worden ze verplant naar grotere plantvakken. De start van de werken wordt voorzien voor het voorjaar van 2024.

Koen Kennis, schepen voor middenstand: "Het ontwerp van de geplande heraanleg van de Schuttershofstraat straalt klasse en meerwaarde uit, passend bij de beleving die we willen creëren in dit winkelgebied." ​
Paul Cordy, districtsburgemeester Antwerpen:“Na een intensief planningstraject met winkeliers, bewoners en eigenaars kunnen we de Schuttershofstraat eindelijk in een volledig nieuw kleedje steken. De nieuwe vormgeving, inclusief het kunstwerk van Martin Margiela, zal de straat tot een mooie en klassevolle trekpleister maken waar winkelen een hele belevenis wordt. Het winkelhart van Antwerpen krijgt er zo weer een aantrekkelijk winkelerf bij.”

Kunst van Martin Margiela

Om het unieke karakter van de Schuttershofstraat te accentueren, koos stad Antwerpen ervoor om de herinrichting te verrijken met een nieuw kunstwerk van Martin Margiela (1957, België), die na decennialang de modewereld fundamenteel te hebben beïnvloed, sinds 2008 exclusief als beeldend kunstenaar werkt. Het is de eerste keer dat Margiela een werk voor de publieke ruimte maakt. Margiela heeft een sterke band met Antwerpen: hij studeerde af aan de Antwerpse modeacademie en opende zijn eerste atelier in België in de nabijgelegen Leopoldstraat. Bovendien benadrukt de keuze voor Martin Margiela de bijzonder sterke link tussen kunst en mode die in Antwerpen bestaat en de stad internationaal op de kaart zet. Belangrijke inspiratiebronnen voor de kunstenaar zijn het menselijk lichaam en de stedelijke omgeving als plek van verwondering.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Paul Cordy Districtsburgemeester district Antwerpen bevoegd voor publiek domein & mobiliteit en burgerlijke stand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.