Stad en district Berchem dopen plein aan Potvlietlaan om tot 'Vrolijke Vriendenplein'

Verwijzing naar kinderlied en toepasselijke naam voor ontmoetingsplek

Stad Antwerpen keurde de beslissing goed om het plein aan de hondenloopzone aan de Potvlietlaan in Berchem de naam 'Vrolijke Vriendenplein' te geven. Die naam is een verwijzing naar het populaire Vlaamse kinderlied 'Vrolijke Vrienden'. De nieuwe naam past ook bij de functie van dit plein: een ontmoetingsplek voor jong en oud.

Het plein aan de hondenloopzone aan de Potvlietlaan te Berchem had nog geen naam, maar daar komt nu verandering in. Stad Antwerpen keurde de beslissing goed om het de naam 'Vrolijke Vriendenplein' te geven, op advies van district Berchem. Zanger Nonkel Bob werd geboren in Berchem en bracht daar een groot deel van zijn leven door.

Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: “Dat het kinderlied ‘Vrolijke Vrienden’ nog enorm leeft bij de mensen werd nog maar eens duidelijk tijdens Antwerpen Zingt in 2009 waarbij veertigduizend aanwezigen het liedje tezamen uit volle borst meezongen. Het is een echte klassieker, gekend en geliefd door jong en oud. De nieuwe naam van het plein belichaamt dan ook helemaal waar de plek voor zal staan.”
Districtsburgemeester Berchem Evi Van der Planken: “In 2024 leggen we het verouderde plein aan de Potvlietlaan helemaal nieuw aan. We maken enerzijds een rust- en parkzone met voldoende bankjes voor de buurtbewoners, maar anderzijds ook nieuwe sport- en speelplekken voor de jeugd. Zo kunnen jong en oud elkaar hier ontmoeten en ‘vrolijke vrienden’ worden. De keuze voor de titel van het bekende kinderlied is dus zeker niet toevallig. Het lied belichaamt helemaal waarvoor dit nieuwe plein zal staan.”
Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Evi Van der Planken Districtsburgemeester district Berchem
Jill Cools Woordvoerder schepen Erica Caluwaerts
Dienstverlening & Bestuur
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.