Stad dooft ’s nachts deel openbare verlichting

Stad dooft ’s nachts deel openbare verlichting

Besparing van 3,3 miljoen kWh/jaar – Veiligheid blijft gegarandeerd

Stad Antwerpen beheert haar openbare verlichting aan de hand van haar Lichtplan. Naar aanleiding van de stijgende energieprijzen krijgt dat plan nu een extra dimensie. Concreet zal ongeveer de helft van de lampen gedoofd worden tussen 1 en 5 uur ’s nachts. De eerste al vanaf januari 2023. Op drukke en gevoelige plaatsen zal de verlichting echter niet gedoofd worden, om de veiligheid te verzekeren. 

Strategische zones blijven verlicht

De stad en de lokale politie brachten strategische zones in kaart, rekening houdend met de plaatselijke omstandigheden. Om de veiligheid te garanderen zal de verlichting niet gedoofd worden op volgende locaties:

  • Drukke en gevoelige verkeersassen;
  • Plekken met veel horeca en nachtleven;
  • Langsheen de fietsostrades;
  • In het zichtgebied van toezichts- en ANPR-camera's;
  • Aan onderdoorgangen van bruggen;
  • Op 24u/24u industriezones.

Structurele besparing

Over het volledige grondgebied blijft dan nog ongeveer de helft van de straatlampen over die wel gedoofd kunnen worden. Door die elke nacht vier uur lang uit te schakelen kan Antwerpen elk jaar bijna 3,3 miljoen kilowattuur aan elektriciteitsverbruik besparen. Dat is ongeveer het gemiddelde verbruik van 1000 gezinnen.

Eerste in januari

Netwerkbeheerder Fluvius zal de uitvoering van dit plan realiseren. Toestellen die over een slimme communicatiemodule beschikken kunnen al in januari 2023 gedoofd worden. Andere moeten manueel aangepast worden, en komen later dat jaar aan de beurt. Daarnaast zijn er nog een aantal lichtpunten die eerst nog de nieuwe energiezuinige leds moeten krijgen en dan pas uitgeschakeld kunnen worden. Fluvius schat daarom tot begin 2024 nodig te hebben vooraleer alle lampen opnieuw ingesteld zijn.

Alle algemene info over het Antwerpse Lichtplan staat op https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/lichtplan-antwerpen/over.


U vindt het hoofdbeeld van dit persbericht in de mediagalerij. Deze foto is enkel bedoeld voor gebruik door pers.

Bart De Wever Burgemeester
Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.