Stad deelt boekenpakketten uit aan kinderdagverblijven tijdens Voorleesweek

Antwerpse kinderdagverblijven volgen vormingstraject over voorlezen via project ‘Start met Boekstart’

Tijdens de jaarlijkse Voorleesweek, van zaterdag 18 tot en met zondag 26 november, deelt stad Antwerpen kwalitatieve boekenpakketten uit aan 18 kinderdagverblijven. Via het project ‘Start met Boekstart’, een samenwerking met Iedereen Leest, de openbare bibliotheken en Kind en Gezin, namen die kinderdagverblijven eerder dit jaar al deel aan vormingen rond voorlezen voor baby’s en peuters. Zo blijft de stad het belang én plezier van voorlezen in de kijker zetten.

Via het succesvolle project ‘Start met Boekstart’ biedt stad Antwerpen elk jaar 25 kinderdagverblijven een vormingstraject, dat hen ondersteunt bij het interactief voorlezen aan baby’s en peuters. Deze gratis vorming wordt gegeven door trainers opgeleid door Iedereen Leest. De vorming rond voorlezen bestaat uit een vormingsmoment, praktijksessies en een coachingsessie. Wanneer een kinderdagverblijf het volledige traject positief doorloopt, krijgt het als beloning een kwalitatief boekenpakket van stad Antwerpen. Afhankelijk van het aantal kindplaatsen in het verblijf telt het pakket 20 tot 100 boeken.

18 Antwerpse kinderdagverblijven namen in 2023 deel aan ‘Start met Boekstart’ en zij ontvangen tijdens deze Voorleesweek samen 896 boeken.

Schepen voor kinderopvang en cultuur Nabilla Ait Daoud: “Wie graag leest, blijft lezen, zijn of haar hele leven lang. Met “Start met Boekstart” willen we zo veel mogelijk Antwerpse baby’s en peuters laten proeven van boeken en voorleesplezier, ook in de kinderdagverblijven. Voorlezen is immers cruciaal voor de taalontwikkeling van de allerkleinsten in onze stad. De prille stapjes van de eerste editie smaken alvast naar meer! Daarom hebben we beslist om ook in 2024 en 2025 extra financiële middelen vrij te maken voor de verdere uitrol van dit project. Met de boekpakketten en het gerichte vormingstraject in de kinderdagverblijven onderstrepen we het belang van het boek voor elk opgroeiend kind.”

Persuitnodiging

De pers is van harte welkom voor de overhandiging van het eerste boekenpakket door schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud op woensdag 22 november om 10 uur aan kinderdagverblijf La Primavera (Goethestraat 5, 2050 Antwerpen).

Bijkomende middelen Boekstart

Naar aanleiding van de jaarlijkse aanpassing aan haar meerjarenplan, dat de stad eind oktober voorstelde, zijn er ook extra middelen vrijgemaakt om het project Boekstart verder uit te rollen in Antwerpen. In 2024 gaat dat over 75.000 euro extra, in 2025 maakt de stad nog eens 60.000 euro vrij.

Ook in 2024 gaat er weer een nieuwe lading Antwerpse kinderdagverblijven deelnemen aan ‘Start met Boekstart’. De stad deed daarvoor een oproep en vond 25 nieuwe deelnemers.

De stad werkt voor dit initiatief samen met de Antwerpse Openbare Bibliotheek. Op termijn is het de ambitie om in elk Antwerps kinderdagverblijf een kwalitatief boekenaanbod te voorzien. Aansluitend zet de bibliotheek het Boekstartprogramma verder in de bib via een heel zichtbaar Boekstartaanbod en -programma voor ouders en kinderen.

Boekstart

Boekstart is een programma van Iedereen Leest in samenwerking met de openbare bibliotheken en Kind en Gezin. Dit initiatief wil ouders met hun baby of peuter laten genieten van boeken, want wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Door jonge kinderen vroeg te laten kennismaken met boeken, gaat een wereld van verbeelding én nieuwe woorden voor hen open. Naast het prikkelen van hun fantasie is het ook goed voor hun taalontwikkeling.

Voorleesweek

Tijdens de Voorleesweek, van 18 tot 26 november, is er ook in de Antwerpse bibliotheken heel wat te beleven. Bezoekers kunnen genieten van een verhalenavond, fluisterconcerten, muzikale theatervoorstellingen, Bibknip en een heleboel gezellige voorleesmomenten.

​Het volledige programma is terug te vinden op de website van Boekenmaand: https://boekenmaand.antwerpen.be/voorleesweek.

Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Jeugd & Onderwijs Cultuur & Vrije Tijd
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.