Stad creëert 64 nieuwe kinderopvangplaatsen

Donderdag 6 juni 2024

Voor twee panden van stad Antwerpen werd een uitbater gevonden die erin een kinderopvang zal realiseren. Het gaat om één pand in Waasdonk (Deurne) en één in de Belegstraat (Antwerpen). Voor twee andere panden wordt nog een uitbater gezocht.  

Financiële hulp bij renovatie 

Het pand in Waasdonk biedt ruimte aan 2 leefgroepen en 28 kinderen. Het pand in de ​ Belegstraat is geschikt voor 2 leefgroepen en 36 kinderen.

Op beide locaties werd vroeger al een kinderdagverblijf uitgebaat. Er is wel nood aan een kleine opfrissing van de gebouwen. De stad neemt de renovaties van de panden voor haar rekening, op basis van ingediende offertes.

Schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud: “Stad Antwerpen blijft investeren in extra kinderopvangplekken voor de jonge en werkende ouders in de Scheldestad. De voorbije tien jaar heeft Antwerpen een indrukwekkende inhaalrace gelopen: het aantal opvangplekken is gestegen van 24% naar 42% vandaag. Maar de stad blijft ambitieus en legt de lat opnieuw hoger voor zichzelf: voor twee extra panden hebben we vandaag een uitbater gevonden, en we zetten opnieuw twee panden in de markt.”

Concessie 

De twee nieuwe kinderopvanglocaties worden verhuurd door middel van een concessie. Deze concessie kent een looptijd van 10 jaar en is eenmaal verlengbaar met 5 jaar. De opstart van de kinderopvanglocatie is verplicht binnen de 3 maanden na ondertekening van de concessieovereenkomst of na oplevering van de werken. 

Voor het pand in Waasdonk gaat de concessie naar Helan Kinderopvang, voor de Belegstraat naar de nieuwe vzw Kinderparadijs. De werken starten ten laatste in augustus, na het bouwverlof. De opening is voor voorjaar 2025. 

Uitbaters kinderopvang gezocht voor 2 panden 

Voor twee andere panden loopt de zoektocht naar een nieuwe uitbater nog. De panden bevinden zich in de Houthulststraat (Merksem) en de Tweegezusterslaan (Deurne). Zij bieden respectievelijk plaats aan 24 en 28 kinderen.  

Het pand in de Houthulststraat is instapklaar. Het andere pand in de Tweegezusterslaan heeft nood aan verbouwing en modernisatie. De stad voorziet een toelage voor de nodige werken. 

De deadline voor het indienen van een offerte is vrijdag 21 juni 2024. Het college beslist vervolgens over de toekenning van de concessie van de stadspanden. Meer info over de procedure is te vinden op deze pagina.

Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Jeugd & Onderwijs
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.