Stad blikt vooruit op feestmaand augustus met Bollekesfeest en komst Reuzen

Stad blikt vooruit op feestmaand augustus met Bollekesfeest en komst Reuzen

Antwerpen pakt deze zomer uit met grote en kleine evenementen voor jong en oud

De Antwerpse binnenstad zal ook in augustus bruisen, dankzij het Bollekesfeest, de komst van de Reuzen van Royal de Luxe en heel wat andere kleine en grote evenementen. Voor het traditionele Bollekesfeest, dit jaar in het weekend van 18 tot en met 20 augustus, zet de stad in op een sterke muzikale programmatie en een heerlijk aanbod van eten en drinken. Heel wat bekende artiesten passeren op de Grote Markt dat weekend, zoals Jaap Reesema, Metejoor, Günther Neefs en vele anderen. Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 augustus verwelkomt stad Antwerpen opnieuw de Reuzen van Royal de Luxe, het befaamde Franse straattheatergezelschap. Ook nu gaat hun komst gepaard met het traditionele gratis spektakel voor jong en oud.

Museumnacht | 5 augustus

Op zaterdag 5 augustus openen 19 Antwerpse musea tussen 19 uur en 1 uur hun deuren met een bijzonder programma. Bezoekers kunnen zich laten verrassen, boeien, vermaken en ontroeren door performances, muziek, workshops, rondleidingen en meer. Vanaf 1 uur 's nachts kan wie dat wil de avond nog verderzetten op de afterparty in het MAS. Meer info en tickets op www.museumnacht.be.

Antwerp Pride | 9-13 augustus

Dit jaar gaat Antwerp Pride voluit voor het thema ‘Braveolution’. De organisatie wil van heel Antwerpen een 'brave space' maken. Een plek waar de hele LGBTQIA+ gemeenschap elke dag van het jaar zichzelf kan zijn en waar iedereen buiten de LGBTQIA+ gemeenschap de moed heeft om op te komen voor een inclusieve samenleving.

Opnieuw zijn er tal van festiviteiten, waaronder de Pride Parade en het Love United Festival op zaterdag 12 augustus. Meer info en het programma is te vinden op https://www.antwerppride.com/.

Rubensmarkt | 15 augustus

Op de sfeervolle Rubensmarkt verkopen bijna tweehonderd marktkramers hun producten die veelal gelinkt zijn aan de glorierijke periode van Antwerpen. Ze zijn daarbij voor de gelegenheid uitgedost in prachtige historische klederdracht. Bezoekers proeven zo letterlijk en figuurlijk van het 17de-eeuwse leven, toen de wereldberoemde kunstenaar Peter Paul Rubens in de stad resideerde.

Meer info op https://antwerpsemarkten.be/markten/rubensmarkt/.

Het Bollekesfeest | 18-20 augustus

Het Bollekesfeest doet de stad opnieuw bruisen op 18, 19 en 20 augustus. Tijdens dit feestweekend kan de bezoeker zich laten verwennen met de beste muzikale acts en heel wat lekkers.

Het hoofdpodium staat ook dit jaar op de Grote Markt. Hier bijten Bram & Lennert op vrijdag de spits af tijdens het jaarlijkse zomeraperitief tussen 16 en 17 uur, waar de stad in samenwerking met Duvel Moortgat gratis Bollekes en een alcoholvrij alternatief aanbiedt zolang de voorraad strekt. Mayorga, Maksim en Aaron Blommaert warmen hierna de massa op voor Omdat Het Kan Soundsystem ft. Average Rob. Op vrijdag sluit DJ F.R.A.N.K. af, die iedereen terug meeneemt naar de geweldige jaren 90.

Op zaterdagnamiddag warmen Noonzy, Moody Mae en The Juliets jong en oud op, waarna Jaap Reesema iedereen laat meezingen met zijn meest recente hits, en Sylver het plein in vuur en vlam zet, om dan te knallen met Kwijt Trek System.

Zondag belooft voor elk wat wils, met Samson & Marie die het hart van jong en oud veroveren. Vervolgens zijn er optredens van Maxine en een verrassingsact. Gevolgd door publiekslieveling Metejoor, met als afsluiter zijn collega uit 'Liefde voor muziek', Günther Neefs met band.

Wie graag danst, is van harte welkom op het Steenplein. Ook de echte foodie kan hier ten volle genieten van de hippe foodtrucks. Op de Groenplaats kan men ook dit jaar terecht voor de traditionele streekproductenmarkt, in samenwerking met vzw Streekproducten, met op de achtergrond een gezellig streepje muziek.

De volledige affiche is te vinden op www.bollekesfeest.be.

Reuzen Royal de Luxe | 25-27 augustus

Stad Antwerpen mag deze zomer opnieuw bezoek ontvangen van het internationaal gerenommeerde Royal de Luxe, die van 25 tot en met 27 augustus enkele reuzen tot leven wekken in een gratis spektakel voor jong en oud, in het kader van Zomer van Antwerpen.

De stad heeft al 25 jaar een unieke samenwerking met Royal de Luxe en mocht in het verleden al verschillende spektakels van dit gezelschap in Antwerpen verwelkomen. Zo ontving ze in 1998 de Reus en zijn Afrikaanse vrienden. In 2006 wandelden de Olifant en de Sultan der Indiën door de stad en in 2010 kwam er een heuse Duiker uit het Kattendijkdok en was er ook de Kleine Reuzin. In 2015 tot slot ontmoetten Oma Reus en de Kleine Reuzin elkaar aan het MAS.

Dit jaar is het de beurt aan de Bull Machin, een reusachtige en indrukwekkende bulldog, en zijn vriend.

Meer info en updates volgen op https://www.dereuzen.be/nl/.

Bull Machin © Royal de Luxe
Bull Machin © Royal de Luxe

Klassiek aan de Schelde | 26-27 augustus

De skyline van Antwerpen en de lichtjes van de Schelde zijn voor de derde keer het decor van een muzikaal openluchtfeest op zaterdag 26 en zondag 27 augustus. 'Klassiek aan de Schelde' belooft een onvergetelijke zomeravond met vrienden, familie en heerlijke klassieke muziek. Het thema dit jaar is Maestros van de Donau, met muziek van onder andere Mozart, Strauss en Beethoven. Meer info op https://klassiekinhetgroen.be/klassiek-aan-de-schelde/.

Bereikbaarheid

De stad vraagt om bij voorkeur te voet, met de fiets, of met het openbaar vervoer naar de evenementen te komen. De auto parkeren en overstappen kan op een van de 9 park and rides aan de rand van Antwerpen. Bezoekers kunnen hun beste route uitstippelen via www.sna.be.

Bart De Wever Burgemeester
Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud

Copyright headerbeeld: Jonathan Ramael

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.