Stad blikt terug op feestelijke zomer met mooie cijfers

Stad blikt terug op feestelijke zomer met mooie cijfers

De Antwerpse toeristische sector blikt terug op een drukke zomer, met mooie bezoekcijfers dankzij de vele leuke evenementen in de stad. Het wisselvallige weer weerhield de vele toeristen er niet van om de stad te bezoeken en de meeste toeristische deelsectoren lieten dan ook een groei optekenen. Onder andere de komst van de Reuzen van Royal de Luxe, het Bollekesfeest, de Museumnacht, de Antwerp Pride en vele andere bezienswaardigheden maakten van Antwerpen de place to be voor lokale én internationale bezoekers. Ook het najaar heeft mooie vooruitzichten in petto.

Dagtoerisme

Stad Antwerpen ontving deze zomer meer dan 2,2 miljoen dagtoeristen, een stijging van 4,8% tegenover de zomer van 2022. De meeste dagbezoekers komen uit het binnenland: vooral uit de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en het Brussels Gewest.

​Ook de internationale dagtoerist is helemaal terug van weggeweest. 28% van de dagtoeristen zijn afkomstig uit het buitenland, waarvan het merendeel uit Nederland (43,6%) en Duitsland (16,5%). Spanje (8,8%) staat opvallend op nummer drie dit jaar, UK (7,4%) en Frankrijk (5,6%) staan respectievelijk op de vierde en vijfde plek.

​De vele leuke evenementen in de weekends, die goed zijn voor 35% van alle dagbezoeken, zorgden vaak voor een piek in de cijfers, zeker op zaterdagen. Evenementen zoals Tomorrowland, de Antwerp Pride en de komst van de Reuzen trokken telkens heel wat bezoekers naar de Antwerpse binnenstad.

Schepen voor toerisme en middenstand Koen Kennis: "Ik wil dit graag kracht bijzetten met een anekdote. Een kennis van mij hoorde onlangs een Nederlandse bezoekster tegen haar partner zeggen ‘dat ze in Antwerpen écht van feest naar feest gaan’. Als ik deze cijfers zie en wat er dit jaar nog allemaal gepland is, kan ik ze alleen maar gelijk geven."
Reuzenhonden Bull Machin en Xolo op de Keyserlei © Victoriano Moreno
Reuzenhonden Bull Machin en Xolo op de Keyserlei © Victoriano Moreno

Verblijfstoerisme

Op basis van mobiele datatellingen werden er 398.000 overnachtingen geregistreerd, dat is een stijging van 18,15% tegenover 2022. Er zijn dit jaar terug meer internationale verblijfstoeristen dan nationale, zoals ook voor corona het geval was. Bij die internationale bezoekers waren de Nederlanders weer het talrijkst, met 39,7%, gevolgd door de Duitsers (18,2%) en deze zomer waren er opvallend meer Britse bezoekers (9,3%) in de stad aanwezig. De top vijf wordt vervolledigd door Spaanse (6,9%) en Amerikaanse bezoekers (6,3%).

Om die internationale markt te blijven aanboren heeft stad Antwerpen onder andere ingezet op online aandacht aan de hand van de Kunststedencampagne, samen met Toerisme Vlaanderen. Er waren verder ook samenwerkingen met internationale spelers zoals Hello New Place, Virtuoso, Reisetopia en meer. De stad blijft daarnaast ook inzetten op de internationale perswerking en krijgt zo heel wat persaandacht in het buitenland, recent nog in Condé Nast Traveler.

Hotels

De gemiddelde bezettingsgraad bij de Antwerpse hotels bedraagt 70,3%. Dat ligt 3% hoger dan de zomer van 2022.

De gemiddelde kamerprijs bedroeg €117,16 en in juli steeg dat zelfs tot een gemiddelde dagkamerprijs van €125,12. In augustus daalde dit tot €109,2, een van de laagste bedragen die dit jaar werden opgetekend. De kamerprijzen stijgen elk jaar, enerzijds door de stijgende inflatie en anderzijds door een bereidheid van bezoekers om méér te betalen voor het luxueuzere aanbod in Antwerpen.
​Ook voor september zijn de prognoses positief: momenteel is er al een bezettingsgraad van 47% (reeds geboekte kamers). Daarnaast belooft ook het WK Turnen later dit najaar een grote bezettingsgraad.

Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Association: “Ondanks dat Tomorrowland maar 2 weekends was dit jaar tegenover 3 weekends in 2022 hebben we deze zomer betere cijfers gezien. De stijging van dagkamerprijs blijft nodig om de stijgende kosten van hoofdzakelijk personeel, voeding en energie te kunnen compenseren, deze zijn dit jaar meer dan 10% gestegen. Voor de rest van het jaar kijken we naar een goede bezetting van de recreatieve toeristen in het weekend maar zeker ook van zakelijke gasten die onze stad bezoeken voor vergaderingen of congressen.”

Kamperen blijft populair: de City Camping Antwerpen op LO kreeg meer dan 8000 gasten over de vloer, hiermee deden ze het net zo goed als vorige zomer. Deze winter blijven zij ook open in de weekends en tijdens de vakantieperiodes Kerst en Krokus.

Trekpleisters

De Antwerpse monumentale kerken mochten deze zomer ongeveer 130.000 bezoekers ontvangen. Door de terugkeer van de internationale toerist kunnen zij tegenover vorig jaar een mooie stijging noteren van 20%. Van alle kerken blijft de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal de meest populaire. De Nacht van de Kerken zorgde deze zomer ook weer voor extra bezoekers, maar liefst 14 Antwerpse kerken namen hieraan deel.

De stedelijke musea mochten ongeveer hetzelfde aantal bezoekers ontvangen als tijdens de zomer van 2022. In acht genomen dat dit jaar het Rubenshuis, één van de meest bezochte musea in Antwerpen, gesloten is voor renovatiewerken, is dat een heel sterke prestatie. De sterkste stijger was het Red Star Line Museum, dat later dit jaar zijn 10-jarig jubileum viert. Zij ontvingen 54% meer bezoekers tegenover de zomer van 2022.

Deze zomer werden er 697 rondleidingen geboekt via Experience Antwerp. De populairste rondleidingen waren die van de Antwerpse stadsgidsen, maar ook de ondergrondse geschiedenis van De Ruien en het Vleeshuis wisten heel wat bezoekers te bekoren. ​

Bezoekerscentra

In totaal ontvingen de bezoekerscentra zo’n 132.000 bezoekers, goed voor een stijging van 27.6%. 78,4% van al die bezoeken vonden plaats in Het Steen, dat met meer dan 100.000 bezoekers een heuse topzomer had en zich blijft bewijzen als toeristische hotspot. De bezoeker kon er niet alleen terecht voor toeristische informatie maar kon deze zomer ook een drankje nuttigen in de zomerbar Offline.

Het aantal bezoekers van de toeristische infobalie in het Centraal Station bleef gelijk aan vorige zomer, bijna 30.000 bezoekers. Onder de bezoekers van beide centra zijn de Belgen het talrijkst, gevolgd door de Duitsers en de Nederlanders. 

Piekmomenten deze zomer waren de Museumnacht op 5 augustus, de Rubensmarkt op 15 augustus en het weekend van de Reuzen.

Naar jaarlijkse traditie was de ATV-Wandelrally weer het meest verkochte product, maar ook typische Antwerpse souvenirs blijven populair. De Antwerp City Pass, de digitale opvolger van de Antwerp City Card, verkocht ook goed, daarvan gingen er 966 stuks over de toonbank. De meeste kaarten die verkocht werden zijn de 48u-kaarten, die waren samen met de 72u-kaarten goed voor 67% van alle verkopen. Dit bewijst dat de bezoeker toch minstens twee dagen of meer wil uittrekken om de stad te ontdekken.

Cruises

Er meerden weer heel wat cruiseschepen aan in Antwerpen. Het passagiersaantal van de zeecruises steeg met maar liefst 140% tegenover vorig jaar. Dit najaar verwacht de stad nog 9 zeecruises, waarvan 2 schepen voor de eerste keer aanmeren: Ambition van de Ambassador Cruiseline en de MS Hanseatic Nature. Die laatste is een echt luxeschip, dat werd gebouwd in 2019 en speciaal ontworpen is voor ijswater. Het biedt ruimte aan 230 passagiers en 175 crewleden.

De riviercruises blijven het erg goed doen in Antwerpen. De stad ontving 159 van die cruises, goed voor zo’n 23.000 bezoekers. In het najaar meren er nog eens 187 aan.

Najaar 2023

Ook dit najaar staan er nog heel wat boeiende evenementen op de planning voor Antwerpenaren en bezoekers.
​Een greep uit het aanbod:

  • Open Monumentendag | 10 september
  • Antwerpen Shift | 17 september
  • ZuiderZinnen | 17 september
  • Smaakmeesters | 30 september – 1 oktober
  • Red Star Line Museum 10-jarig jubileum | 30 september – 1 oktober
  • WK Turnen | 30 september – 8 oktober
  • Expo 'Krasse Koppen' KMSKA | 20 oktober – 21 januari
  • De Grote Schijn Rivierenhof | 26 oktober – 19 november
  • Expo Zeldzaam en Onmisbaar MAS | 31 oktober – 25 februari
  • Winter in Antwerpen | 8 december – 7 januari

De volledige presentatie met alle cijfers vindt u hier:

Presentatie cijfers zomer 2023.pdf 3 MB
Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis

Copyright headerbeeld: Victoriano Moreno

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.