Stad biedt betaalbare huurwoningen aan in gerenoveerde Fierensblokken

Stad biedt betaalbare huurwoningen aan in gerenoveerde Fierensblokken

Stad Antwerpen start vanaf 8 september met het initiatief ‘Betaalbaar huren’, waarbij ze kwalitatieve huurwoningen aanbiedt aan een verlaagd tarief. Er worden 107 betaalbare huurwoningen in de Fierensblokken aangeboden. AG Vespa renoveerde hiervoor de iconische blokken in de Sint-Andrieswijk. Antwerpenaren met een beperkt budget kunnen zich digitaal aanmelden op een centraal register, vanaf eind september start de toewijzing van de beschikbare woningen. De stad wil met dit project blijven inzetten op een betaalbare woningmarkt voor alle inwoners.

Stad Antwerpen wil met het project ‘Betaalbaar huren’ meer mensen de kans bieden op een goede en betaalbare huurwoning en kandidaat-huurders ondersteunen in hun zoektocht naar een geschikte woning. Het initiatief is er voor Antwerpenaren zonder eigen woning, die moeilijkheden ervaren bij het vinden van een huurwoning op de private markt.

Betaalbaar huren

AG Vespa renoveerde de Fierensblokken in wijk Sint-Andries en creëerde er 107 huurwoningen. De stad zal die huurwoningen nu betaalbaar verhuren aan huurprijzen die gemiddeld 20% lager liggen dan op de private markt en variëren afhankelijk van de locatie.

Starters (kandidaat-huurders jonger dan 36 jaar) en eenoudergezinnen krijgen voorrang waarbij er rekening wordt gehouden met specifieke inkomensgrenzen. Iedereen binnen deze inkomensgrenzen die de afgelopen 10 jaar al 3 aaneensluitende jaren in Antwerpen heeft gewoond, ouder dan 18 jaar is, geen gekochte woning bezit en legaal in België verblijft, komt in aanmerking voor een betaalbare huurwoning.

Schepen voor wonen Els van Doesburg: "We richten ons met betaalbaar huren op de 'net-niet' categorie. Dat zijn de mensen die net te veel verdienen voor een sociale woning, maar net te weinig om iets te huren op de private woningmarkt, en niet in aanmerking komen voor premies of steunmaatregelen. Ik denk aan de alleenstaande moeder die geen betaalbare woning vindt. Of een jong koppel dat de eerste stappen zet op de arbeidsmarkt en overweegt om kinderen te krijgen. Dit zijn de mensen die de stad verlaten omdat ze niets betaalbaar en kwalitatief vinden. De doelgroepen die we willen bereiken zijn de -36-jarige starters en de alleenstaande ouders."

Digitaal aanmelden

Het indienen van een aanvraag verloopt volledig digitaal via een centraal register. Op basis van een voorrangsregeling (doelgroep, inkomen,…) ontvangen deelnemers die in aanmerking komen een uitnodiging voor een plaatsbezoek aan een beschikbare woning. Zo probeert de stad elke huurwoning te matchen aan de ideale kandidaat. Na een succesvol plaatsbezoek kunnen deelnemers de woning huren.

Fierensblokken

AG Vespa renoveerde de Fierensblokken met veel aandacht voor het behoud van de oorspronkelijke interbellumarchitectuur, in combinatie met het comfort en de duurzame technieken van nu. De nieuwe bewoners van de Fierensblokken zullen er genieten van verschillende collectieve voorzieningen zoals het gemeenschappelijk binnenplein, een ondergrondse fietsenstalling, (dak)terrassen met prachtig uitzicht en meer. Daarnaast zijn ook de gezellige Sint-Andrieswijk, de nabijheid van het nieuwe Zuidpark en de heraangelegde Scheldekaaien extra troeven voor de toekomstige huurders. Naast betaalbare huurappartementen bevatten de Fierensblokken nog enkele cohousing-appartementen, werkruimtes en handelspanden die via de reguliere markt worden aangeboden.

Vooruitblik

Stad Antwerpen zal ook in de toekomst blijven inzetten op betaalbaar huren door het aanbod uit te breiden met nieuwe bouwprojecten. Zo kunnen steeds meer mensen genieten van een kwalitatieve, betaalbare huurwoning in de stad.

Meer info is te vinden op www.antwerpen.be/betaalbaar-huren.


De beelden uit dit persbericht staan in de mediagalerij. Die zijn enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg

Copyright headerbeeld: AG Vespa - Bart Gosselin

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.