Stad Antwerpen zoekt ontwerpteams voor heraanleg Meir 

Stad Antwerpen zoekt ontwerpteams voor heraanleg Meir 

Stad Antwerpen plant een grootschalige heraanleg van haar bekendste winkelstraat, de Meir. Het college keurde de ‘selectieleidraad’ goed, waardoor ontwerpteams zich nu kunnen aanmelden. Zij krijgen de kans om een integraal voorstel voor de heraanleg te doen, inclusief een masterplan voor de verschillende lichtlagen. Dit najaar volgt de selectie van vijf van die ontwerpteams, waarna in het voorjaar van 2025 het definitieve team wordt gekozen. De heraanleg zelf start ten vroegste in het najaar van 2027, in afstemming met de omliggende projecten. 

De huidige staat van de winkelboulevard en haar verouderde riolering maken een volledige heraanleg noodzakelijk. Dat project biedt bovendien een unieke kans om de visuele kwaliteit te verbeteren en het gebruik van de winkel-as te optimaliseren.  

Opdracht 

Het project omvat de heraanleg van de Meir en de twee korte straten in haar verlengde, de Leysstraat en de Jezusstraat. Die bevinden zich in het hart van het kernwinkelgebied van Antwerpen en vormen de centrale verbinding tussen het station Antwerpen-Centraal en de Scheldekaaien.  

De Meir, de grootste en drukstbezochte winkelstraat in Antwerpen en omgeving, speelt een cruciale rol in de Antwerpse binnenstad. Het doel is om de Meir te versterken als winkel-as, en de statige boulevard in te richten als een flexibele openbare ruimte waar het rijke erfgoed en de huidige noden naadloos samenkomen met innovatieve oplossingen voor de toekomst, op een duurzame manier. De opdracht vertaalt zich in een ruimtelijk ontwerp met een versterkende lichtvisie, zodat het dag- en nachtbeeld van de winkelboulevard elkaar versterken. 

Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: “De bekendste winkelstraat in Antwerpen wordt geflankeerd door prachtige architectuur en heel wat geschiedenis. Deze prachtige gebouwen gaan momenteel helaas verloren in de huidige winkelboulevard waar beton overheerst. De noodzaak om de riolering ondergronds te vernieuwen, laat ons toe om ook de straat bovengronds een grondige make-over te geven. Samen met de heraanleg van de Wapper en de Groenplaats floreert de Via Sinjoor weer als voordien.” 

Ontwerpteams 

Stad Antwerpen is voor deze opdracht op zoek naar multidisciplinaire teams met de juiste expertise om een geïntegreerd ontwerp te realiseren. Die niet alleen rekening houden met het dag- en nachtbeeld maar ook met alle gebruikersbehoeften, en met de participatieve aanpak

Planning en stappen 

Ontwerpteams kunnen zich nu kandidaat stellen op basis van de selectieleidraad. Dit najaar volgt de selectie van vijf teams die een ontwerpvoorstel mogen opmaken. Momenteel werkt de stad aan een gedetailleerde projectdefinitie op basis van de ambities en input van belanghebbenden. Na goedkeuring daarvan door het college kunnen de geselecteerde teams aan de slag om hun voorstel uit te werken. In het voorjaar van 2025 wordt de definitieve keuze gemaakt op basis van die wedstrijdontwerpen, waarna het winnende team het effectieve ontwerp mag realiseren. De heraanleg zelf start ten vroegste in het najaar van 2027, in afstemming met de omliggende projecten. 

Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Paul Cordy Districtsburgemeester district Antwerpen bevoegd voor publiek domein & mobiliteit en burgerlijke stand
Jill Cools Woordvoerder schepen Erica Caluwaerts
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Andries Gouweloose Publieke Ruimte district Antwerpen

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.