Stad Antwerpen zet actief in op fietsdiefstalpreventie met Mybike-project

Het fietsgebruik in Antwerpen stijgt al enkele jaren, en samen met de grotere aantallen rijden er ook steeds duurdere fietsmodellen rond. Omdat ook het aantal fietsdiefstallen is toegenomen, voert de stad een actief diefstalpreventiebeleid. Vanaf vandaag kunnen inwoners hun tweewielers daarom registreren in het online registratiesysteem van de overheid, ‘Mybike’. ​

Stad Antwerpen is een fietsstad, en voert een actieve strategie om fietsdiefstal tegen te gaan. Daarbij is het labelen van fietsen op basis van rijksregisternummers reeds stevig ingeburgerd. Eerst gebeurde dat door te graveren, later door het bevestigen van niet-verwijderbare labels. In totaal kregen op die manier al meerdere duizenden Antwerpse fietsen een label.

Groei

De voorbije jaren kende het fietsgebruik in Antwerpen een sterke groei. Dat is te danken aan de verbeterde fietsinfrastructuur, en aan de grotere variatie aan fietsmodellen. Heel wat mensen schaften zich daarbij een elektrische fiets of een bakfiets en dus een duurder model aan. Omdat om die reden fietsdiefstal steeds lucratiever wordt, groeit tegelijkertijd het belang van diefstalpreventie.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "Als we willen dat mensen in Antwerpen fietsen, dan moeten ze dat in veilige omstandigheden kunnen doen. De afgelopen jaren openden we verschillende beveiligde fietsparkings, en meer staan in onze planning. Ook het belang van fietsregistratie is iets wat we willen benadrukken."


​Stad Antwerpen roept de Antwerpse fietsers daarom op om zich vanaf nu te registreren op het online platform Mybike, via https://www.antwerpen.be/product/fietslabel-aanvragen. Mybike is een platform dat door alle overheden in België geaccepteerd wordt. Partners zijn onder andere de lokale en federale politie, de FOD Binnenlandse Zaken de FOD Justitie.

Mybike

Mybike werkt met een gratis online registratietool waarop iedereen een profiel kan aanmaken en de gegevens van zijn of haar fiets kan invoeren zoals factuur, foto en serienummer. Na registratie ontvangen burgers dan per post een unieke, niet-verwijderbare sticker met een QR-code. De politie kan indien nodig met deze code de eigenaar identificeren.

Daarnaast kan iedereen de QR-code eenvoudig met een smartphone scannen om na te gaan of de fiets als vermist geregistreerd staat. Dat is een handige controle als men een tweedehands fiets koopt. Bij verkoop van een fiets met QR-code worden bovendien de toegangsrechten tot Mybike overgedragen, zodat de nieuwe eigenaar eenvoudig de gegevens kan aanpassen.

Burgemeester Bart De Wever: "De niet-verwijderbare fietssticker is onderdeel van een goede preventieve aanpak tegen fietsdiefstallen. Uiteraard moeten fietsen altijd stevig op slot gezet worden op een goede plaats, maar een dergelijke sticker kan een afschrikeffect hebben, omdat het een signaal geeft aan criminelen dat de diefstal hoe dan ook niet zonder gevolg zal blijven. Wie er een op zijn fiets kleeft, zal bij diefstal waarschijnlijk aangifte doen. En net die aangiftes zijn cruciaal om kordaat te kunnen optreden tegen fietsdieven. Zij werken meestal georganiseerd en op grotere schaal, zeker als het over duurdere modellen gaat. Wanneer onze politiemensen de daders kunnen betrappen en de fietsen vinden, zorgt de sticker er bovendien voor dat de fiets eenvoudig en snel terug bij de eigenaar belandt. Aarzel dus niet: kleef een niet-verwijderbare sticker op uw fiets, en doe altijd aangifte!"


​Het Antwerpse fietslabel dooft hiermee uit. Wie de voorbije jaren een Antwerps fietslabel aanbracht, zal uiteraard nog steeds bericht krijgen wanneer die fiets verwijderd wordt, of gevonden na diefstal. Maar ook wie dat oud label heeft, doet er goed aan om een profiel aan te maken op het Mybike-platform en de nieuwe sticker te kleven.

Bart De Wever Burgemeester
Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.