Stad Antwerpen test gezonde automaat op secundaire Smakelijke School

Stad Antwerpen ondersteunt sinds 2021 Antwerpse basisscholen in het aanbieden van gezonde voeding, via het netoverschrijdend project Smakelijke School. Intussen lopen ook vijf pilootprojecten in het secundair onderwijs. In een van deze pilootscholen, het Koninklijk Atheneum Antwerpen, wordt nu ook een gezonde automaat getest.  

Sinds twee schooljaren kunnen alle Antwerpse basisscholen dankzij het Smakelijke School-project een toelage krijgen voor het aanbieden van gezonde schoolmaaltijden aan al hun leerlingen. Een succes, zo telt de stad intussen 115 Smakelijke Scholen, goed voor 29.032 leerlingen.

Na basisscholen nu ook secundaire scholen 

Stad Antwerpen startte daarom ook een pilootproject in het secundair onderwijs, waarbij een aanbod getest wordt bij jongeren. Leerlingen uit het secundair kunnen zo soep, soep met boterhammen of gezonde snacks eten op school. Het Koninklijk Atheneum Antwerpen is een van de vijf secundaire pilootscholen die deelnemen. Ze bieden sinds oktober 2023 soep aan op school. Sinds 23 januari 2024 kunnen de leerlingen bijkomend ook gezonde snacks uittesten dankzij een gezonde automaat. 

Karin Heremans, directrice Koninklijk Atheneum Antwerpen: "Sommige leerlingen vallen gewoon in slaap omdat ze niet gegeten hebben. Het heeft impact op hun concentratie en dus ook op hun resultaten. Kinderen op die leeftijd dienen zich in onze samenleving niet te bekommeren om voedsel, een basisbehoefte. Leerlingen schamen zich ook wanneer ze gevraagd worden waarom zij niets mee hebben voor tijdens de pauze. Bovendien biedt dit project ook educatieve opportuniteiten. Zo hebben onze leerlingen uit het vijfde jaar organisatie en logistiek een kleine onderneming opgezet rond de verkoop van de gezonde snacks uit de automaat.”  
Jinnih Beels, schepen voor onderwijs: "Met ons Smakelijke School-project voor het basisonderwijs tonen we als stad de nood én de haalbaarheid om elk kind gezond te laten eten op school. Meer dan alleen het vullen van lege brooddozen, is het een investering in hun gezondheid en hun schoolprestaties. Met het succes in de basisscholen in het achterhoofd, gingen we dit schooljaar ook aan de slag met pilootprojecten in het secundair onderwijs. Gezond eten is immers niet alleen essentieel voor onze jongsten, maar ook voor tieners. Met de pilootscholen onderzoeken we welke formules het beste werken voor hen. We werken steeds op maat van de leerlingen én de school; zo ook voor het aanbod van gezonde snacks dus. Met dit experiment bekijken we of een gezonde snackautomaat een interessante aanvulling is op het vaste aanbod van soep dat al gebeurt op de school.” 

Het Koninklijk Atheneum wordt, naast de ondersteuning vanuit de stad, ook door Rikolto begeleid rond gezond eten op school. 

Myrthe Peijnenborg van Rikolto: “Met dit pilootproject willen we testen of het aanbieden van gezonde tussendoortjes via een automaat aanslaat bij leerlingen. Automaten kunnen namelijk een goede oplossing zijn voor alle scholen die vandaag weinig infrastructuur hebben om voeding aan te bieden op school.” 

Toegankelijk aanbod voor iedereen 

Het aanbod in de automaat komt van een bedrijf dat zich specialiseert in gezonde snacks. Het bestaat onder andere uit repen, gedroogd fruit en water met een smaakje. De automaat blijft zeker nog tot het einde van het schooljaar op de school staan. De prijzen van de snacks worden laag gehouden doordat de school er geen winst op maakt en de drempel zo laag mogelijk blijft.  

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Sarah Singh Woordvoerder schepen Jinnih Beels
Jeugd & Onderwijs
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.