Stad Antwerpen neemt eerste wachthuisjes met groendak in gebruik

Reizigers van het openbaar vervoer en voorbijgangers ontdekten in de Louisalei, vlak bij de Kioskplaats in Hoboken, de eerste wachthuisjes met een groendak. Stad Antwerpen werkt samen met de concessiehouder om de wachthuisjes te vergroenen, omdat dat heel wat positieve effecten heeft.

JCDecaux onderhoudt voor stad Antwerpen de 900 wachthuisjes voor reizigers van De Lijn. Samen onderzoeken zij telkens of bij plaatsing van een nieuw wachthuisje een groendak mogelijk is, rekening houdend met de omgeving en technische vereisten.

Heel wat positieve effecten

Het dak van een vergroend wachthuisje is volledig beplant met sedum (vetkruid). Die extra vegetatie zorgt voor meer groen in de stad, verhoogt de biodiversiteit, vermindert het hitte-eilandeffect, buffert regenwater en verbetert de luchtkwaliteit door opname van CO2 en fijnstof.

Op maat gemaakt

De nieuwe wachthuisjes zijn specifiek aangepast: het dak is speciaal gemaakt om de beplantingen en het water dat ze bufferen te dragen, ook bij hevige regen. Daarnaast zijn de gekozen planten zeer geschikt voor een stedelijke omgeving, omdat ze ook tegen langere droogteperiodes kunnen.

Voor het onderhoud werkt JCDecaux samen met een lokaal bedrijf gespecialiseerd in groendaken. Dat verwijdert bladafval op het groendak en in de waterafvoer, neemt onkruid weg, zaait eventueel bij, en voorziet langwerkende voeding voor het sedum. Ook extra bewatering bij langere droge periodes is voorzien.

Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: “Dit is een goed voorbeeld van hoe we als stad ons openbaar domein willen vergroenen. We beperken ons niet enkel tot de grondoppervlakte maar gaan hiervoor zelfs enkele meters de lucht in.”
Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Jeremy Stefens Kabinetschef schepen Erica Caluwaerts
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.