Stad Antwerpen krijgt 7 snellaadpleinen

Stad Antwerpen krijgt 7 snellaadpleinen

Antwerpen krijgt 7 snellaadpleinen langs grote verbindingswegen, verspreid over vier districten. Op deze locaties kunnen gebruikers hun elektrische wagen binnen 20 à 30 minuten opladen. Het college keurde in februari dit jaar al twee locaties goed, bijkomend werden er vandaag nog vijf goedgekeurd. De snellaadpleinen, waar plaats zal zijn voor 29 snellaadpalen, goed voor 58 nieuwe oplaadpunten, zullen ten vroegste eind 2023 operationeel zijn.

Elektrische voertuigen worden steeds populairder. Stad Antwerpen heeft daarom sinds september 2021 een concessieovereenkomst met TotalEnergies voor de uitbreiding van de publieke laadinfrastructuur.

De stad zet daarbij in op drie laadsnelheden:

  • De traagladers ziet de stad enkel op privaat domein: bij mensen thuis en bij bedrijven.
  • Op strategische plaatsen in de stad worden gewone laadpalen voorzien, volgens het ‘Paal volgt wagen’- en ‘Paal volgt paal’-principe. Die zijn vooral gericht op bewoners zonder eigen laadmogelijkheid en mensen die voor een korte periode in de stad verblijven. Hier kan men op een beperkt aantal uren de wagen goed bijtanken.
  • Ten derde zijn er de snelladers. Aan een dergelijke paal kan een elektrisch voertuig (afhankelijk van het type) binnen de 20 à 30 minuten een aanzienlijke hoeveel kWh en dus rijbereik bijladen om verder te kunnen rijden. Dit evenaart het gebruiksgemak van een klassiek tankstation.

Snellaadpleinen

Als aanvulling op de gewone laadpalen zal de stad langs de grote verbindingswegen ook dergelijke snelladers plaatsen. Zo kunnen de gebruikers elektriciteit bijtanken zonder extra verkeer in de woonwijken te creëren. Antwerpen kiest er daarbij voor om 'snellaadpleinen' met meerdere palen op één locatie in te richten, zodat er voor de gebruiker meer zekerheid is.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "Elektrisch rijden zit in de lift, maar publieke ruimte is een schaars goed, en daar springen we zorgvuldig mee om. Daarom kiezen we voor snellaadpleinen; de juiste infrastructuur op de juiste plaats."

Er werd hierbij gekozen voor een logisch netwerk van locaties verspreid over de districten:

District Antwerpen

  • P+R Olympiade: 10 snellaadpunten
  • Parking Noorderlaan ter hoogte van nr. 104 (aan Carrefour): 8 snellaadpunten
  • Parking aan het einde van de Plantin en Moretuslei (Vlijtstraat): 8 snellaadpunten (al goedgekeurd in februari)

District Berchem

  • Filip Williotstraat ter hoogte van nummer 7-9 (aan BluePoint): 8 snellaadpunten
  • Parking aan de Uitbreidingsstraat 180 (aan Partena): 8 snellaadpunten (al goedgekeurd in februari)

District Wilrijk

  • Parking aan het kruispunt tussen de Krijgsbaan en Prins Boudewijnlaan: 10 snellaadpunten

District Hoboken

  • P+R Schoonselhof: 6 snellaadpunten

Meer dan 1000 laadpunten in Antwerpen

In Antwerpen zijn er momenteel al 1027 gewone laadpunten, waarvan 599 op het openbaar domein, 298 in (buurt)parkings en 130 in de nieuwe park-and-ridegebouwen. Daarnaast zijn er al 20 snellaadpunten op het openbaar domein. Gebruikers vinden het overzicht van alle laadpalen op de website van Slim naar Antwerpen

Digitale aanvraag gewone laadpaal

Snellaadpunten worden door de stad strategisch ingepland en kunnen niet door burgers aangevraagd worden. De gewone laadpalen voor het openbaar domein worden wel op aanvraag geplaatst, en na goedkeuring. Meer info en de voorwaarden zijn te vinden op www.antwerpenlaadt.be en www.antwerpen.be (> parkeren en mobiliteit > auto, klik hier voor de rechtstreekse link).


In de mediagalerij staan 2 toekomstbeelden van de snellaadpleinen. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.