Sporting A trekt 1.137.500 euro uit voor topsport

In 2022 ondersteunt Sporting A 16 topsportclubs en 14 individuele topsporters via het stedelijk topsportfonds, goed voor een totaal van 1.137.500 euro aan subsidies. Die 30 dossiers werden op basis van verschillende criteria gejureerd, en afgelopen vrijdag goedgekeurd door het Antwerpse college. De stad wil zo clubs en atleten belonen die een maatschappelijke meerwaarde creëren en die een actieve bijdrage leveren aan haar sportieve uitstraling.

Een onafhankelijke jury beoordeelde de ingediende dossiers op basis van het ondersteuningsreglement Topsport en bracht een positief advies uit over 30 aanvragen. 16 topsportclubs, waaronder 4 clubs die hun driejarige ondersteuning verdergezet zien, en 14 individuele atleten kunnen in 2022 rekenen op een toelage vanuit het stedelijk topsportfonds. In totaal is die toelage goed voor een belangrijke bijkomende financiële injectie van 1.137.500 euro.

“De grote verscheidenheid aan sporttakken geeft aan dat Antwerpen breed scoort als topsportstad”, zegt schepen voor sport Peter Wouters. “Naast de courante en vaak meer gemediatiseerde sporten hebben we oog voor clubs en atleten uit sportdisciplines die het met heel wat minder aandacht en middelen moeten stellen. En naar goede gewoonte geven we onze G-sporters graag een extra financieel duwtje in de rug.”

Belang van communitywerking en return voor de stad

De topsportdossiers worden beoordeeld op verschillende criteria. Sportieve prestaties en een topsportwaardige sporttechnische en medische omkadering zijn belangrijk, maar geven niet de doorslag. Ook de organisatie en structuur, het financieel beheer, de fanbase en communitywerking, en de return en topsportuitstraling voor de stad worden uitgebreid gescreend door de topsportjury. Vooral die laatste twee categorieën kunnen doorwegen in de totaalscore. Clubs en atleten die inzetten op het creëren van een maatschappelijke meerwaarde en een actieve bijdrage leveren aan de sportieve en positieve uitstraling van de stad, worden beloond voor die inspanningen.

“Dat is nu net hoe we met onze topsportsubsidies echt het verschil willen maken. Voor de atleet, de club, de buurt én de stad”, verduidelijkt schepen Wouters. “In dat verband verwijs ik graag naar het WK 3x3 basketbal dat vers in ieders geheugen ligt. Toen kregen we te zien waar topsport in Antwerpen voor staat en wat het kan teweegbrengen in en betekenen voor de stad. Hoe topsport een stad kan promoten, verbinden, enthousiasmeren en inspireren. Onze topsporters zijn de best denkbare ambassadeurs om de sportparticipatie en –beleving verder op te krikken. Voor Sporting A zijn deze topsportsubsidies dan ook investeringen die zichzelf terugverdienen.” ​

Hieronder kan u het overzicht met de topsportsubsidies voor clubs en atleten downloaden.

Verdeling topsportsubsidies sportseizoen 2022-2023 Verdeling topsportsubsidies sportseizoen 2022-2023.pdf - 123 KB
Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.