Sporting A levert forse inspanning voor kwalitatieve Antwerpse sportinfrastructuur

In 2022 investeerde Sporting A stevig in de Antwerpse sportinfrastructuur. In de renovatie van de bestaande kunstgrasvelden, maar ook in enkele nieuwe terreinen. Zo nam hockeyclub Olympia zopas zijn nieuwe kunstgrasveld op sportcentrum Wilrijkse Plein officieel in gebruik. Daarnaast deed de stad dit jaar nog heel wat andere inspanningen voor nieuwe en bestaande sportinfrastructuur in Antwerpen.

Als sporthoofdstad van Vlaanderen is er in Antwerpen overal infrastructuur ter beschikking voor de vele sportieve Antwerpenaren. Om hen te kunnen blijven verwelkomen in kwalitatieve accommodaties die futureproof zijn, levert Sporting A constant heel wat inspanningen. Met een ambitieus investeringsprogramma heeft de stad de voorbije 10 jaar een stevige inhaalbeweging gemaakt op het vlak van kwalitatief hoogstaande sportinfrastructuur. Ook dit jaar is er in dat kader veel gerealiseerd.

Kunstgrasvelden klaar voor de toekomst

Zo’n tiental jaar geleden investeerde Sporting A fors in kunstgras, met de aanleg van heel wat velden verspreid over alle districten. Deze terreinen hebben het voordeel dat ze minder gevoelig zijn voor weersomstandigheden en geen regeneratie nodig hebben. Daardoor kunnen sporters ze intensiever en het hele jaar door gebruiken.

De toplaag van zo’n veld heeft een levensduur van tien jaar, de fundering kan veel langer mee. Aangezien de leeftijd van veel Antwerpse kunstgrasvelden de tien jaar benaderde, werd onderzocht welke aan vervanging toe waren. Op basis van een aantal objectieve criteria zoals kale plekken op het veld, platliggende vezels, losse of open naden en zichtbare putten stelde de stad een prioriteitenlijst voor vervanging op. Zo vernieuwde ze dit jaar de toplagen van de grasmatten van Groenenhoek Sport, sportcentrum Het Rooi en sportcentrum Wilrijkse Plein. Ook een deel van het kunstgras op de terreinen van de korfbalclubs Boeckenberg, Sikopi en Minerva werd vervangen. Sporting A investeerde in 2022 ruim 700.000 euro in de modernisering van deze kunstgrasvelden.

Enkele sportsites kregen ook een volledig nieuw kunstgrasveld, waardoor ze hun speelcapaciteit gevoelig konden uitbreiden. Dat was het geval voor sportcentrum Bouckenborgh in Merksem, één van de thuisbasissen van voetbalclub City Pirates.

In sportcentrum Ter Beke in Wilrijk werd het natuurgrasveld ingeruild voor een nagelnieuw A-veld in kunstgras. Daar legde de stad ook voor het eerst een hybride duiveltjesveld aan, een combinatie van kunst- en natuurgras.

Op sportcentrum Wilrijkse Plein werden er nog twee bijkomende kunstgrasvelden aangelegd: een voor voetbal, korfbal en rugby en een extra waterveld voor hockey. Zo’n waterveld is een kunstgrasmat waar kleine waterkanonnetjes in zitten, die het veld bij een wedstrijd of training nat maken en houden. Met het zopas aangelegde derde en meteen ook het laatste hockeyveld krijgt de fors groeiende hockeyclub Olympia een mooie injectie in hun speelcapaciteit. De investering in deze twee nieuwe kunstgrasvelden bedraagt een kleine 2,4 miljoen euro.

Natuurvelden worden niet vergeten

Naast alle investeringen in kunstgras levert Sporting A ook inspanningen om de bespeelbaarheid en toestand van de natuurgrasvelden zo goed mogelijk te houden, via jaarlijkse regeneraties. Aan de voetbalsite Half Maantje in het Nachtegalenpark kwam er bovendien nog een extra natuurgrasveld bij en werd de volledige site opgewaardeerd met de vernieuwing van de doelen, de ballenvangers, de dug-outs, de omheiningen en de verlichting. Er wordt nog volop gewerkt aan een nieuwe beregeningsinstallatie die ervoor zorgt dat deze terreinen er tegen volgend seizoen optimaal zullen bijliggen. Op die manier zijn de velden ook te gebruiken voor wedstrijden, ideaal voor de ambitieuze damesvoetbalploeg Antwerp Diamonds, die de site als thuisbasis heeft.

Aandacht voor indoor vloeren

Naast de velden van de vele buitenaccommodaties krijgen de vloeren van sporthallen ook heel wat te verduren. Dit was het geval voor sporthal Parkloods in Park Spoor Noord, waar de betonnen ondergrond serieus beschadigd was en in 2022 voorzien werd van een multifunctionele toplaag in linoleum. Ideaal voor o.a. de vele rolschaatsclubs die in deze sporthal actief zijn. Sporthal Notelaar in Hoboken kreeg eveneens een gloednieuwe toplaag in vinyl, en twee nieuwe basketringen. ​

Andere afgeronde nieuwbouwprojecten

In 2022 werden nog andere nieuwbouwprojecten opgeleverd. Op Het Rooi opende de stad het nieuwe sanitaire gebouw achter de reeds vernieuwe staantribune van Berchem Sport. Aan het domein Muisbroek in Ekeren, beter gekend als de Ekerse Putten, kwam een nieuw sanitair gebouw voor duikvereniging AVOS. ​

Sporten in openlucht

Ook de andere atletiekpistes werden opgewaardeerd. In openluchtsportcentrum De Rode Loop in Merksem werd de polsstokstand aangepast en in Deurne werd de atletiekpiste van sportpark Groot Schijn helemaal vernieuwd, zodat ze nu mee in het plaatje past van onze kwalitatieve sportcluster Groot Schijn. In september kregen alle stedelijke atletiekpistes bovendien een grondig onderhoud: zowel de sintelpistes van sportcentrum Het Rooi, sportpark Willem Eekelers en sportpark De Schinde, als de tartanpiste van De Rode Loop.

Aan het Ekerse Rozemaaipark plaatste Sporting A een ‘sportcontrainer’, waar liefhebbers van outdoor fitness zich kunnen laten gaan op de buizenstructuur. Hiermee speelt de stad in op de populariteit van het outdoor fitnessgegeven en zet ze verder in op beweegaanleidingen op het openbaar domein.

Omschakeling naar ledverlichting

In het kader van energiebesparende maatregelen wordt op heel wat sites de verouderde halogeenverlichting vervangen door veel duurzamere ledverlichting. Vanaf nu worden de velden van sportcentrum Wilrijkse Plein, Het Rooi en Ter Beke op een duurzame manier verlicht.

Renovatie zwembaden

Ook in de drukbezochte stedelijke zwembaden blijft Sporting A investeren. Zo ondergaat zwembad Ieperman momenteel een volledige renovatie. Het bad krijgt een compleet nieuwe technische installatie en een vernieuwde betonkuip, en ook de inkomzone en de buitenaanleg worden aangepakt. Afgelopen zomer werden de betonkuipen van Sorghvliedt in Hoboken en Groenenhoek in Berchem gerenoveerd. De inkomzone van het sportcentrum Plantin Moretus in Borgerhout werd grondig gemoderniseerd.

“Vergroening? Jazeker! Verblauwing? Absoluut! Maar een stad komt pas volledig tot ontwikkeling én in beweging als er ook voldoende aandacht en ruimte is voor de ‘versporting’ van de stad”, zegt schepen voor sport Peter Wouters. “Een modern, kwaliteitsvol en duurzaam sportpatrimonium is één van de sleutels om nog meer Antwerpenaren in de beste omstandigheden aan het sporten en bewegen te brengen. Vooral de multifunctionele sportclusters Wilrijkse Plein, Park Groot Schijn, Het Rooi en De Rode Loop springen in het oog en bieden een brede waaier aan sporten een infrastructuur op maat.”
Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.