Sluiting winkels Bisschoppenhoflaan, Sint-Katelijnevest en Ter Heydelaan wegens druggerelateerde feiten

Het college bevestigde het besluit van de burgemeester om twee winkels van dezelfde eigenaars, gelegen aan de Bisschoppenhoflaan en de Sint-Katelijnevest, en een winkel in de Ter Heydelaan tijdelijk te sluiten. De winkels in de Bisschoppenhoflaan en Sint-Katelijnevest voor een periode van twee maanden tot en met zaterdag 5 november 2022 en de winkel in de Ter Heydelaan voor een periode van twee weken, tot en met 19 september, wegens herhaaldelijk illegale druggerelateerde feiten.

Bisschoppenhoflaan en Sint-Katelijnevest

De politie en de inspectiediensten gingen begin augustus over tot controle van een winkel gelegen in de Bisschoppenhoflaan te 2100 Deurne. In een bergruimte werd door de politie een aanzienlijke hoeveelheid cannabis aangetroffen, verpakt in 14 aparte verpakkingen. In de inrichting werd ook een grote som cash geld en een precisieweegschaal aangetroffen. De politie stelt vast dat er zeer ernstige aanwijzingen zijn dat er vanuit de handelszaak herhaaldelijk verdovende middelen worden verkocht.

Naar aanleiding van deze feiten ging de politie over tot een huiszoeking in de tweede winkel van dezelfde zaakvoerders, gevestigd aan de Sint-Katelijnevest te 2000 Antwerpen. Daar trof de politie een kilogram xtc-poeder, CBD-producten, rookmateriaal en precisieweegschalen aan, alsook opnieuw een grote hoeveelheid cash geld. 

Naar aanleiding van de vaststellingen in de handelszaken in de Bisschoppenhoflaan en de Sint-Katelijnevest werden er huiszoekingen uitgevoerd in de woningen en de wagens van beide zaakvoerders. Bij die zoekingen werden opnieuw grote hoeveelheden cash geld gevonden. 

Beide zaakvoerders werden door de politie gearresteerd en beide winkels werden door het parket gerechtelijk verzegeld.

Ter Heydelaan

De politie en de inspectiediensten gingen begin juni 2021 over tot controle van een winkel gelegen in de Ter Heydelaan te 2100 Deurne. Achter en naast de toonbank werden door de politie grinders en Kila-pods (nicotinebuideltjes) aangetroffen. Deze artikelen werden te koop aangeboden in de winkel. 

In juni 2022 werd de inrichting opnieuw gecontroleerd en werden er opnieuw grinders en een hasjpijpje aangetroffen achter de toonbank. Tijdens de controle gaf de zaakvoerder een erg verdoofde indruk en gaf die zelf toe drugs te gebruiken. Verder lagen er ook lege zakjes met cannabis restanten, net als een grinder met cannabis restanten onder de toonbank. De zaakvoerder verklaarde dat hij deze dingen in zijn winkel legt, omdat hij niet wil dat zijn kind die zaken kan vinden.

Tijdelijke sluitingen

De burgemeester en het college achten het noodzakelijk voor de openbare orde dat de winkels in de Bisschoppenhoflaan, Sint-Katelijnevest en Ter Heydelaan bestuurlijk worden gesloten. De politie stelt immers vast dat er ernstige aanwijzingen zijn dat in de winkels herhaaldelijk illegale activiteiten plaatsvinden die te maken hebben met verkoop, aflevering of het vergemakkelijken van het gebruik van drugs.

Dit heeft een negatieve impact op de buurt en kan leiden tot de aanwezigheid van druggebruikers, -kopers en mogelijk ook -verkopers die zich onder invloed van verdovende middelen in de openbare ruimte begeven. Zo zorgt de aanwezigheid van deze zaken voor een duidelijk gevaar voor verstoring van de openbare orde en veiligheid.

Een bestuurlijke sluiting is noodzakelijk om de openbare veiligheid in de buurt te garanderen en druggebruikers, -kopers en/of -verkopers te ontmoedigen, ongeacht het verdere verloop van de strafprocedure.

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren.

Bart De Wever Burgemeester
Lauranne Van Dongen Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.