Sluiting winkel Sint-Katelijnevest wegens drughandel

Het college bevestigde op vrijdag 15 april het besluit van de burgemeester om een winkel in de Sint-Katelijnevest te sluiten voor een periode van twee maanden, tot en met 14 juni, wegens herhaaldelijke illegale feiten.

Nadat de politie tijdens een controle twee meerderjarigen in het bezit van cannabis had aangetroffen, nam ze kennis van een drugdeal die had plaatsgevonden in een winkel in de Sint-Katelijnevest. De drugkoper was door enkele jongeren op de Groenplaats naar deze winkel doorverwezen, waarna hij hier marihuana had gekocht.

Naar aanleiding hiervan ging de politie over tot een huiszoeking in de winkel en het woongedeelte. Ze troffen er op meerdere plaatsen hoeveelheden cash geld en verschillende verkoopseenheden cannabis en hasjiesj aan. Daarnaast vond de politie ook nog twee blokken hasjiesj met een totaalgewicht van 192,30 gram, verpakkingsmateriaal, een precisieweegschaal, verpakkingen ‘Kamagra’ (erectiestimulerende middelen die mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid en in België illegaal zijn) en telefoonaccessoires. De winkel werd achteraf gerechtelijk verzegeld en de uitbater gearresteerd.

De vaststellingen van de politie wijzen erop dat in de winkel in de Sint-Katelijnevest herhaaldelijk illegale activiteiten plaatsvinden die te maken hebben met verkoop, aflevering of het vergemakkelijken van het gebruik van drugs. Dit heeft een negatieve impact op de buurt. Verder blijkt ook dat de winkel onder jongeren gekend staat als drugverkooppunt en dat ook de schoolgaande jeugd met deze praktijken wordt geconfronteerd. De aanwezigheid van deze zaak zorgt voor een duidelijk gevaar voor verstoring van de openbare orde en veiligheid.

Een sluiting van twee maanden is noodzakelijk om de openbare veiligheid in de buurt te garanderen en druggebruikers, -kopers en/of -verkopers te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de inrichting, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.   

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.