Sluiting wedkantoor Lakborslei wegens drughandel

Het college bevestigde op vrijdag 14 juli het besluit van de burgemeester om een wedkantoor in de Lakborslei te sluiten wegens herhaaldelijke illegale feiten. De zaak blijft voor een maand dicht: van vrijdag 14 juli tot en met zondag 13 augustus 2023.

Tijdens een controle merkte de politie een erg aanwezige cannabisgeur op in een wedkantoor in de Lakborslei. Een actieve drughond, die de inrichting doorzocht, blafte aan het sanitaire gedeelte links achteraan in de zaak. Achter het verwijderbare frontpaneel van de houten bekisting rond de waterleidingen trof de politie 32 gebruikte, groenverkleurde gripzakjes aan. Verder reageerde de hond positief op een schoudertas achter de kassa. In deze tas, die van de aanwezige medewerker bleek te zijn, zaten twee gebruikershoeveelheden cannabis met een totaal gewicht van 4,5 gram alsook 1325 euro in een persoonlijke portefeuille. Hierna ging de politie over tot een huiszoeking op heterdaad bij de betreffende medewerker. Deze resulteerde positief voor elementen die wijzen op handel in verdovende middelen. Het wedkantoor in de Lakborslei werd na de controle gerechtelijk verzegeld.

Deze vaststellingen van de politie wijzen erop dat de inrichting gekend is als drugverkooppunt. Het is duidelijk dat drugzoekers hun weg naar de inrichting vinden om aan verdovende middelen te geraken of deze te gebruiken. Bovendien zijn er ernstige aanwijzingen dat het niet om een eenmalig feit gaat. De aangetroffen hoeveelheid gebruikte gripzakjes en cash geld in de portefeuille van de medewerker duiden op drughandel, of minstens op het vergemakkelijken van het gebruik van verdovende middelen. Doordat de ramen van de inrichting voor het grootste deel bedekt zijn met reclamefolie, wordt de inkijk van buiten naar binnen bemoeilijkt. Dat draagt verder bij aan de mogelijkheid om illegale praktijken in de handelszaak te voeren en verhindert de sociale controle vanop de openbare weg.

Dit alles heeft een negatieve impact op de buurt aangezien de druggerelateerde praktijken aanleiding geven tot overlast en verstoring van de openbare veiligheid en rust. De inrichting ligt bovendien aan een belangrijke verkeersader die Deurne-Noord met Deurne-Zuid verbindt en aansluiting geeft met de ‘Brug van den Azijn’ aan de Merksemsesteenweg richting Merksem. Ook zijn er in een straal van 650 meter rond de inrichting drie middelbare scholen gelegen. In het verleden stelde de politie al meermaals vast dat er jongeren rondhangen in de buurt van het wedkantoor om er eten en drank te verbruiken op het voetpad. Ze gebruiken deze plaats als ontmoetingsplek. Door de druggerelateerde vaststellingen vormt de inrichting een negatief aantrekkingspunt bij het handhaven van jongerenoverlast en het opwaarderen van de leefbaarheid in Deurne-Noord. Voorts zorgt het veelvuldige komen en gaan van personen voor bijkomende parkeerdruk en overlast voor de omgeving. Een sluiting van een maand is noodzakelijk om de openbare veiligheid en rust in de buurt te garanderen en druggebruikers, -kopers en/of -verkopers te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Druggerelateerde praktijken verstoren bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de inrichting, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.