Sluiting pand in Oranjestraat wegens lachgasgebruik en overlast
De burgemeester besliste een pand in de Oranjestraat te sluiten en verzegelen wegens lachgasgebruik en overlast. Het pand wordt voor twee maanden verzegeld, van maandag 9 september tot en met vrijdag 8 november, en mag ook zes maanden lang niet verhuurd worden.
Uit de vaststellingen door de politie blijkt dat het pand in de Oranjestraat wordt gebruikt voor de handel in verdovende middelen (onder meer gripzakjes cocaïne) en lachgas. Deze praktijken zorgen voor overlast voor de buurtbewoners en creëren een onveiligheidsgevoel voor de buurt. Er is een constante aan- en afloop van jongeren vanaf de avond en doorheen de nacht. Deze jongeren gebruiken lachgas, wat heel wat geluidsoverlast veroorzaakt. Bovendien vormt het pand een gekende verblijfplaats voor weggelopen minderjarigen.
Tijdens een huiszoeking van het pand in de Oranjestraat trof de politie in een gemeenschappelijke opslagruimte op de gelijkvloerse verdieping een groot aantal kartonnen dozen aan van lege verpakkingen van lachgasflessen. Volgens de (ver)huurder is het appartement op de gelijkvloerse verdieping verhuurd voor vijf maanden. In de appartementen op de tweede en derde verdieping werden er verschillende gebruikte ballonnen en afsluitdoppen van lachgasflessen aangetroffen door de politie. Daarnaast werden er op de derde verdieping 87 lege gripzakjes om cocaïne te verpakken, teruggevonden. Bovendien stelde de politie vast dat de algemene toegangsdeur tot het pand niet slotvast kan gemaakt worden. De toegangsdeur kan enkel in het slot getrokken worden en kan met de nodige kracht opengeduwd worden.
In een voertuig van de (ver)huurder van het pand werden afdekdoppen van lachgasflessen aangetroffen, en uit een conversatie in het gsm-toestel blijkt duidelijk dat deze zich bezighoudt met de verkoop van lachgasflessen. Bovendien is de (ver)huurder gekend bij de politie omwille van gelijkaardige feiten die werden vastgesteld bij een pand in de Tulpstraat, dat hij ook (ver)huurt. Dit pand werd eveneens gesloten en verzegeld door de burgemeester.
Sluiting en verzegeling
Het staat vast dat de huidige situatie in het pand de openbare orde in gevaar brengt en overlast veroorzaakt voor de buurtbewoners. Aangezien de burgemeester individuele maatregelen kan treffen als de openbare veiligheid en gezondheid in het gedrang komt, op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet, besliste hij dat het verboden is om het pand in de Oranjestraat te onderverhuren of op enige andere wijze ter beschikking te stellen aan derden of om werken uit te voeren. De maatregel geldt niet voor het appartement op de gelijkvloerse verdieping, op voorwaarde dat de huurder kan bewijzen dat het appartement rechtmatig wordt verhuurd. Als de huurder dit niet kan voorleggen, wordt het volledige pand in de Oranjestraat gesloten en verzegeld.
Bovendien mag het pand niet als toeristische logies verhuurd of ter beschikking gesteld worden en mag het pand ook niet verhuurd worden via boekingwebsites zoals Airbnb en Booking.com of sociale media. Dit verbod geldt voor een termijn van zes maanden.