Sluiting inrichting Provinciestraat wegens drughandel

Het college bevestigde op vrijdag 14 januari 2022 het besluit van de burgemeester om een inrichting in de Provinciestraat te sluiten voor een periode van twee maanden, tot en met 18 maart 2022, wegens herhaaldelijke illegale feiten.

Nadat de politie vermoedde dat er een transactie van verdovende middelen had plaatsgevonden in een pand in de Provinciestraat, controleerde ze een persoon die dit pand had verlaten. Deze persoon gaf spontaan toe dat hij voor 10 euro hasjiesj had gekocht in de gang van het pand. ​

Diezelfde dag ging de politie over tot een controle van het pand. Bij het binnengaan troffen ze de verkoper aan, die tevens meldde dat hij de uitbater is. De drankgelegenheid oogde zeer onhygiënisch, rook naar schimmel en de toiletten waren erg vuil. De gelagzaal was sober ingericht met her en der water op de vloer en er waren geen ramen. De koeltogen met drank waren niet in werking. Daarenboven lag er in de kast onder de schenktoog een rol vershoudfolie die overeenstemde met de folie van de verpakking waarin de hasjiesj van de koper werd aangetroffen. Verder ontdekte een drughond in de berging achter de schenktoog een verborgen ruimte. Hierin lagen een verpakking met 183,77 gram cannabis en een met 214,95 gram hasj, twee precisieweegschalen, een blauwe zak identiek aan degene met de grotere hoeveelheid cannabis, een mes en twee zakken met restanten van verdovende middelen.

De uitbater, die al eerder gearresteerd was voor gelijkaardige feiten op dezelfde locatie, werd gearresteerd en voorgeleid.

De vaststellingen van de politie wijzen erop dat in de inrichting in de Provinciestraat herhaaldelijk illegale activiteiten plaatsvinden die te maken hebben met verkoop, aflevering of het vergemakkelijken van het gebruik van drugs. Dit heeft een negatieve impact op de buurt. De aanwezigheid van deze zaak zorgt voor een duidelijk gevaar voor verstoring van de openbare orde en veiligheid.

Een sluiting van twee maanden is noodzakelijk om de openbare veiligheid in de buurt te garanderen en druggebruikers, -kopers en/of -verkopers te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de inrichting, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.   

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.