Sluiting inrichting Antwerpsesteenweg wegens drughandel

Het college bevestigde het besluit van de burgemeester om een inrichting op de Antwerpsesteenweg te sluiten. De inrichting, uitgebaat door een vzw, gaat dicht voor een periode van twee maanden wegens herhaaldelijke illegale feiten.

Tijdens een toezicht in maart 2023 heeft de politie op 25 minuten tijd drie drugdeals zien plaatsvinden bij een inrichting op de Antwerpsesteenweg, die wordt uitgebaat door een vzw. De verdachte liep voortdurend binnen en buiten en ook de verantwoordelijke van de vzw kwam naar buiten om klanten, die daar stonden te roken, te bedienen. Nadat de politie achteraf de eerste koper controleerde, verklaarde deze dat hij voor 50 euro hasj had aangekocht in de inrichting. Ook gaf hij toe dat hij er al sinds de tweede helft van februari 2023 hasj koopt. Bij de verdachte man die de inrichting vaak binnen en buiten liep, trof de politie na fouillering onder andere 18,1 gram hasj aan. De drugs, verdeeld over acht verpakkingen, waren vermoedelijk bestemd voor verkoop. Later die avond volgde een huiszoeking met drughond in de inrichting zelf. Hoewel er geen verdovende middelen werden aangetroffen, reageerde de drughond wel op meerdere kasten in de keuken. De politie heeft dan ook een sterk vermoeden dat in die kasten drugs had gelegen.

Zowel een koper als een anonieme bron verklaarden dat heel de wijk weet heeft dat er in de vzw verdovende middelen te verkrijgen zijn. Er stoppen regelmatig voertuigen en eventuele afnemers parkeren dubbel voor de vzw, omdat ze slechts kort de inrichting binnengaan. Dit blokkeert het verkeer in de straat en creëert zelfs verkeersopstoppingen. Ook verstoren klanten die buiten staan de vlotte doorgang voor voetgangers. Bovendien geven ze een onveilig gevoel aan de buurt en laten ze hun sigarettenpeuken achter. Door de verantwoordelijken van de vzw werden echter nog geen maatregelen genomen om de drughandel vanuit de inrichting en de overlast die daarmee gepaard gaat te doen ophouden. Bovendien ligt de inrichting nabij het Kiel, een omgeving die gekend staat als aantrekkingspool voor drugoverlast. De inrichting is gelegen in een wijk waar veel jonge gezinnen met kinderen wonen, in de onmiddellijke omgeving van een drukke winkelas en verschillende scholen.

De vaststellingen van de politie wijzen erop dat de inrichting wel degelijk dienst doet als drugverkooppunt. Het is duidelijk dat drugzoekers hun weg naar de inrichting vinden om aan verdovende middelen te geraken. Dit heeft een negatieve impact op de buurt aangezien de druggerelateerde praktijken aanleiding geven tot verstoring van de openbare veiligheid en rust. Een sluiting van twee maanden is noodzakelijk om de openbare veiligheid en rust in de buurt te garanderen en druggebruikers, -kopers en/of -verkopers te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Druggerelateerde praktijken verstoren bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de inrichting, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Lauranne Van Dongen

Woordvoerder schepenen Koen Kennis en Ken Casier

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 557.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.