Sluiting horecazaak Koxplein wegens drughandel

Het college bevestigde op vrijdag 24 maart het besluit van de burgemeester om een café op het Koxplein te sluiten. De zaak gaat dicht voor een periode van twee maanden van dinsdag 28 maart tot en met zaterdag 27 mei 2023 wegens herhaaldelijke illegale feiten.

Tijdens een gecoördineerde actie ging de politie over tot controle van een horecazaak op het Koxplein. Bij het betreden van de zaak viel de doordringende cannabisgeur meteen op. Er waren in totaal zes personen aanwezig, waarvan een werknemer. De klanten zaten verspreid aan een tafel vooraan en een tafel achteraan in de zaak. Op de grond trof de politie twee joints aan. Daarnaast had een klant een gebruikershoeveelheid hasjiesj in zijn bezit en bezat een andere klant een aanzienlijke hoeveelheid hasjiesj.

De politie ontving in het verleden al regelmatig meldingen van overlast komende van het café. Toch ondernamen de bestuurders van de zaak geen enkel initiatief om het openlijk gebruik van verdovende middelen en het rondhangen ter hoogte van hun zaak tegen te gaan, met nachtlawaai en sluitstort tot gevolg. Bovendien ligt de zaak vlak aan een drukbezocht speelplein, nabij het centrum van Borgerhout en in de onmiddellijke omgeving van openbaar vervoer, verschillende scholen en woningen. Er is heel wat passage van bewoners en schoolgaande kinderen.

De vele meldingen en vaststellingen van de politie wijzen erop dat het café wel degelijk dienst doet als drugverkooppunt en plaats waar drugs kunnen gebruikt worden. Dit heeft een negatieve impact op de buurt aangezien de druggerelateerde praktijken aanleiding geven tot verstoring van de openbare veiligheid en rust. Een sluiting van twee maanden is noodzakelijk om de openbare veiligheid in de buurt te garanderen en druggebruikers, -kopers en/of -verkopers te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Druggerelateerde praktijken verstoren bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de inrichting, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.