Sluiting eetgelegenheid Turnhoutsebaan wegens drughandel
Het college bevestigde op vrijdag 8 november het besluit van de burgemeester om een eetgelegenheid aan de Turnhoutsebaan (2140) te sluiten en te verzegelen voor een periode van drie maanden tot en met vrijdag 7 februari 2025 wegens illegale druggerelateerde feiten.
Nadat de politie via meldingen in kennis werd gesteld dat er verdovende middelen verkocht werden in een eetgelegenheid aan de Turnhoutsebaan, ging ze over tot een controle. Tijdens deze controle konden ze een afnemer van verdovende middelen vatten nadat deze de zaak kort bezocht en weer verlaten had. Hij verklaarde spontaan de bij hem aangetroffen hasjiesj voor 20 euro te hebben aangekocht in de inrichting.
Tijdens de daaropvolgende huiszoeking in de eetgelegenheid zelf trof de politie vier aanwezigen aan waarvan twee personen verdovende middelen bezaten. De drugs waren verpakt in identieke verkoopseenheden als de hasjiesj die werd aangetroffen bij de eerder gecontroleerde afnemer. Verder werd er 32,06 gram hasjiesj verdeeld over 13 verkoopseenheden gevonden in de eetgelegenheid, aan het luik dat toegang gaf tot de kelder. Ook deze waren identiek verpakt aan de hasjiesj aangetroffen bij de afnemer en bij twee van de aanwezige personen. In de zaak was er geen verantwoordelijke of zaakvoerder aanwezig. De persoon die de sleutel van de eetgelegenheid bezat, werd achteraf positief herkend door de afnemer als de persoon waarvan hij de verdovende middelen had aangekocht.
Daarnaast merkte de politie nog heel wat andere bezwarende elementen op in de eetgelegenheid, waaronder een bankkaart, een gps-tracker, een gsm en geld. Ook troffen ze in de keuken 9 flesjes THC aan die identiek waren aan het flesje dat werd teruggevonden bij een van de aanwezigen, en een rol vershoudfolie waarin ook alle aangetroffen hasjiesj werden verpakt. Dat de inrichting louter en alleen gebruikt werd voor druggerelateerde praktijken, bleek ook duidelijk uit het feit dat er niets van eten te vinden was. Zo waren de diepvries en de ijskasten in de keuken niet in werking en leeg. Dit toont duidelijk aan dat er geen eten werd bereid in de inrichting en dat deze enkel gebruikt werd voor criminele doeleinden. Naar aanleiding van deze vaststellingen werd de eetgelegenheid dan ook gerechtelijk verzegeld.
Al deze vaststellingen van de politie wijzen erop dat de eetgelegenheid fungeert als uitvalsbasis om drugs te verhandelen. Drugzoekers vinden duidelijk hun weg naar de zaak om aan verdovende middelen te geraken en/of deze te gebruiken. Dit heeft een negatieve impact op de buurt. De zaak ligt bovendien aan de Turnhoutsebaan, een belangrijke en drukke winkelas, waar zeer veel passage is. Ook is er veel bewoning in de onmiddellijke omgeving. De druggerelateerde praktijken leiden tot rondhanggedrag in de omgeving van de inrichting en werken overlast in de hand. Dit geeft aanleiding tot verstoring van de openbare veiligheid en rust van zowel buurtbewoners als voorbijgangers. Een sluiting van drie maanden is noodzakelijk om de openbare orde in de buurt te garanderen en de aantrekkingskracht van de inrichting op druggebruikers, -kopers en -verkopers weg te nemen.
Tijdelijke sluitingen
De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Druggerelateerde praktijken verstoren bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de inrichting, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.