Sluiting drankgelegenheid Van Stralenstraat wegens drughandel

Het college bevestigde op vrijdag 7 juli het besluit van de burgemeester om een drankgelegenheid in de Van Stralenstraat te sluiten wegens herhaaldelijke illegale feiten. De zaak blijft voor twee maanden dicht: van vrijdag 7 juli tot en met woensdag 6 september 2023.

Tijdens een controle op 3 juli stelde de politie vast dat er verdovende middelen werden verkocht op het terras van een café gelegen in de Van Stralenstraat. De politie betrapte er vier verdachten die passanten aanklampten om hasj, marihuana of crack-cocaïne aan te kopen. Een vijfde verdachte hing rond vlak bij het terras tussen de bomen en de auto’s. Na de transactie trof de politie bij een koper 2,63 gram cannabis aan. Ook bij de verschillende verdachten vond de politie na fouillering aanzienlijke hoeveelheden verdovende middelen, een heleboel cash geld en verschillende gsm’s. Een van de verdachten deed zelfs beroep op zijn dochtertje: bij het controleren van haar rugzak, bleken ook daar verschillende verkoopeenheden drugs in te zitten. Bijkomend werd de politie later nog ingelicht dat er in een naburige winkel, waar een van de verdachten gearresteerd werd, 38 verkoopeenheden crack-cocaïne verstopt zaten in een zetel.

Daarnaast waren er ook drugs verstopt in de inrichting zelf. Zo vond de politie 50 verkoopeenheden crack-cocaïne in een vuilbak in het toilet van het café. Deze waren identiek aan de verkoopeenheden die werden aangetroffen aan de boom waar de vijfde verdachte zich bevond. Ook lag er op de toog een gsm op te laden, die van een van de verdachten bleek te zijn. De manier waarop mensen vanop het terras worden aangeklampt en de manier waarop de verdachten zich met gemak in het café begeven om drugs te verstoppen en bijkomend, zich comfortabel genoeg voelen om hun gsm op te laden op de toog, doet de politie vermoeden dat de bende al enige tijd actief is op deze locatie. Na de controle werd het café gerechtelijk verzegeld.

De politie krijgt vaak meldingen van cafés die gelegen zijn rond de as Van Stralenstraat - Pijlstraat - De Coninckplein. Klanten zorgen er voor overlast en dragen bij tot het algemene gevoel van onveiligheid dat er heerst. De verdachten wenken onder meer willekeurige passanten om drugs te verkopen, of voorbijgangers spreken klanten op het terras aan om verdovende middelen te kopen. De verkoop zelf vindt dan plaats naast het terras in een portaal of tussen geparkeerde voertuigen. Verder stelt de politie in die buurt regelmatig vechtpartijen vast. De drankgelegenheid die nu gesloten wordt, is gelegen aan een belangrijke verbinding tussen de Franklin Rooseveltplaats en het De Coninckplein en bevindt zich tussen een school en bibliotheek Permeke. Bovendien staat deze omgeving bij de politie gekend voor druggerelateerde overlast en allerhande misdrijven. In deze zone geldt er een verbod op de consumptie van alcohol op het openbaar domein.

Al deze vaststellingen van de politie wijzen erop dat het café dienst doet als drugverkooppunt. Drugzoekers vinden duidelijk hun weg naar het café om aan verdovende middelen te geraken en/of deze te gebruiken. Dit heeft een negatieve impact op de buurt. De druggerelateerde praktijken geven aanleiding tot verstoring van de openbare veiligheid en rust. Een sluiting van twee maanden is noodzakelijk om de openbare veiligheid in de buurt te garanderen en druggebruikers, -kopers en -verkopers te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Druggerelateerde praktijken verstoren bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de inrichting, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.