Sluiting drankgelegenheid Kattenberg

Het college bevestigde het besluit van de burgemeester om een drankgelegenheid aan de Kattenberg te sluiten wegens herhaaldelijke illegale feiten. De zaak blijft voor twee maanden dicht: van maandag 11 september tot en met vrijdag 10 november 2023.

Tijdens een controle trof de politie in een drankgelegenheid aan de Kattenberg verschillende verpakkingen van verdovende middelen aan, zowel op de grond als aan tafels waar klanten zaten. In de zaak waren klanten aan het roken, waarbij ze het geldende rookverbod negeerden. De politie nam ook de geur van cannabis waar, achterin de zaak waren enkele klanten een joint aan het roken en er werden resten van joints in de asbakken gevonden. Zes aanwezige personen waren in het bezit van een of meer verpakkingen hasjiesj of cannabis. Verder bleek de camerabewaking in de inrichting te zijn uitgeschakeld. Na deze controle door de politie werd het café gerechtelijk verzegeld. In het verleden werden er in het café eveneens feiten vastgesteld die wijzen op gebruik van verdovende middelen.

Al deze vaststellingen van de politie wijzen erop dat er in het café herhaaldelijk illegale druggerelateerde activiteiten plaatsvinden. Dat heeft een negatieve impact op de buurt. De inrichting is gelegen vlakbij een belangrijke en drukke winkelas en verschillende scholen, in een dichtbevolkte wijk. Die buurt is al gekend als plaats waar de leefbaarheid onder druk staat, onder meer door druggerelateerde incidenten, vechtpartijen, veelvuldige verkeersovertredingen en geluidshinder. De druggerelateerde praktijken leiden bovendien tot de aanwezigheid van druggebruikers, -kopers en mogelijk ook -verkopers die zich onder invloed van verdovende middelen in de openbare ruimte begeven en zich daar ongeremd gedragen. Zo kunnen zij een gevaar betekenen voor de openbare veiligheid en rust.

​Een sluiting van twee maanden is noodzakelijk om de openbare veiligheid in de buurt te garanderen en druggebruikers, -kopers en -verkopers te ontmoedigen. De uitbater en de pandeigenaar kunnen deze periode gebruiken om voldoende maatregelen te nemen om illegale praktijken en de gevolgen daarvan te weren uit de inrichting.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Druggerelateerde praktijken verstoren bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de inrichting, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.